Samsun'da bulunan Otel 1919'in sahibi Serhat Türkel’in depremzedelere otellerinin kapısını açacakları duyurusunun ardından Malatya’dan 2 otobüs ile 80 kişi otele giriş yaptı. Otelin kapasitesine göre depremzedeler yerleştirilirken, kalanlara da diğer otellerde yer bulundu.

"MADDİ BİR DESTEK İSTEMİYORUZ"

Otel 1919’un sahibi Serhat Türkel, şunları söyledi:

"Malatya’dan 80 kişilik 2 otobüs halinde depremzede yurttaşlar otelimize geldiler. Birçok otel sahibi arkadaşlarımızdan da destek aldık. Arkadaşlarımızı otellere yerleştiriyoruz. Arkadaşlar biz kesinlikle bunu gizli tutmaya çalıştık. Bugün depremzedelerimizin otelimize geldiğini ve diğer otellere yerleştirdiğimizi, yerleştireceğimizi, arkadaşlar hiç kimseden maddi destek istemedik. Bunu ancak ihtiyaçları tespit etme noktasında bir yol haritası çizdik. Hiç kimseden maddi destek kesinlikle istemiyoruz. Depremzede arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını belirledikten sonrasında gerekli yardımları, sağlayacağız. Birkaç günlük ihtiyaçlarını karşılayacağız. Destek olmak isteyen arkadaşlarımız olursa, kardeş aile şeklinde yapmayı düşünüyoruz. En uygunu bu, arkadaşlarımızın sorumluluklarını bir aileye verip ve o ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılama noktasında herkes çok iyi. Bir tane 2 günlük bebeğimiz var. Onu da sağ olsun doktor arkadaşlarımız hemen yollayın dediler. Yardımcı olalım dediler. Altını çizmek istediğim şey kesinlikle maddi yardım istemiyoruz. Hiç kimseye de itibar etmeyin.

"MALATYA'DA OTURULACAK EV KALMAMIŞ"

Malatya’dan gelen depremzedelerden Ekrem Arı, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

"Ben Malatya’da esnafım. Depremde evlerimizi her şeyimizi kaybettik. Yıkıldık, kendimizi zor kurtardık. Bizim bir yere kaçmamız lazımdı. Milletin çoğu göçük altındalar. Ekmek yok, su yok, fırınlar kapalı, benzin istasyonları kapalı, petrol yok, mama yok, bez yok, bulunmuyor, herkes kapalı. Yıkılmış çok sıkıntılı bir bölgedeyiz. Malatya’da oturulacak bir tane ev kalmamış. Ayakta duranların tamamı da betonları, kolonları iskeletleri bozulmuş oturmak mümkün değil bu evlerde. 2-3 gün sokakta kaldık. Ben Samsun’da daha önceden yaşamıştım. Samsun’da emlakçı bir bacımız vardı. 'Bacı biz ne yaparız' dedim. Emlak Resul diye dostum var. Ona ne yaparız dedim. Nasıl geliriz, Malatya’da petrol yok dedim. Size bir otobüs göndereyim dedi. Otobüs gönderdi. Sonra bir başka emlakçı bacım var Ayşe ve Hilal diye iki kadın, dedim bacım bize kalacak otellerde fiyat öğren. Sonra beni aradı 'abi Samsun’da sizi ağırlamak bizi mutlu eder' dedi. 'Tüm oteller seferber oldu' dedi. Sizi bekliyoruz dedi, mağdursunuz dedi. Bizi de tanıyorlar. Ben de buraya geldim otelin sahibi Serhat beyi de tanırım, babası Allah rahmet eylesin benim abimdir.  Kendisi de benim kardeşimdir. Burada görünce bizi duygulandırdı. Bizi mahcup etti. Valla Samsun halkı çok bizi duygulandırdı. Kendi eviniz dedi, bedava oteller dedi istediğiniz kadar kalın dedi. Bize gönüllerinin kapılarını açtılar. Bizi memnun ettiler. Allah işlerini rast getirsin. Tabi bunlar karşılıklı ben de çok fakir fukaraya yardım ettim. Orada biz bunların başındayız. Veli Ağababa, Sayın CHP milletvekilimize de çok çok teşekkür ederim. Burayı bilgilendirmiş. Malatya’dan nereden bulmuş bilmiyorum. 'Depremzedeler geliyor demiş, onları ağırlayın, karşılayın, ne gerekirse yapın' demiş. Hatta gelirken bizimle canlı konuşma yaptı Veli Bey. Allah işini gücünü rast getirsin."

"UZUN SÜREDİR YEMEK YEMEDİK"

Arı ailesinin bir ferdi olan Yunus Arı, "Malatya’dan geldim buraya. Teşekkür ederiz her şey için. Yani Samsunluların bizi karşılaması, izzeti ikramları, görülmeye değer, Allah herkesten razı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" dedi. Furkan Arı ise, "Bizi burada misafirperver bir şekilde ağırladığınız için sizlere teşekkür ederiz. Otelin sahibinin işleri rast gelsin. Vekilimiz Veli Ağababa’nın işleri rast gelsin. O soğuk yerden bizi kurtardı. Burada sıcak kucaklarını açtılar teşekkür ederim" diye konuştu.

Malatyalı bir başka depremzede Fatih Karaaslan, "Sizlere çok teşekkür ederiz. Uzun süredir yemek yemedik zaten, otobüste gelirken de yolumuz uzundu. Böyle yüksek binada korkuyoruz ama karşılamalarınız için teşekkür ediyoruz" dedi.

Samsun’da özel muayenehanesi olan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Salim Gümüş, "İki gün önce çok büyük bir acı ve üzüntüyle, maalesef bir sabaha uyandık. Bu acı ve üzüntüyü, yaşayan bir kısım depremzede Samsun’umuz da Otel 1919’da Serhat Bey tarafından misafir edildi. Biz de bir Samsunlu olarak, bir Türk vatandaşı olarak depremzedelere ne yapabiliriz diye ihtiyaçlarını karşılamaya geldik. Bende elimden geldiğince tüm depremzedelere muayenehanemde ücretsiz olarak sağlık hizmeti sunacağım. Millet olarak elimizden tüm yardımı yapmak bizim vazifemiz" dedi.