Malatya’da Karakaya Baraj Gölü 6. Bölgede balık üretimi yapan Aqua Denizer Su Ürünleri firması, Türk somonu hasadı yaptı. Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bakanlığımız özellikle su alanlarının ve tarımsal alanların boş kalmaması amacıyla bize bir hedef koymuştu. İlimizde son yıllarda iç sularda balık üretimi de hızla yaygınlaşıyor, yükselmeye devam ediyor. Malatya'da alabalık üretimi 2 bin 500 tonlarla başladı, şu an 9-10 bin tonları yakalamış durumdayız.

"SOMON ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA"

"Burada sadece alabalık üretiliyordu, 2 yıl önce bin ton gibi bir üretimle somon denendi. Başarılı olunca firmalarımız somon üretimine de yöneldi. Şu anda hasadını yaptığımız işletme 2022 Aralık ayında konan balıklar, şu anda ocak ayında hasat ediliyor. Balıklar yaklaşık 2 kiloya ulaşmış durumda. Bu kadar kısa sürede bu kiloyu ulaşması çok görülür bir durum değil. Özellikle her ay yüzde 50 kilo artışı sağlanır diye literatürlerde kayıtlar var. Malatya’mız bu kayıtların bu çalışmaların çok çok önüne geçmiş durumda. Malatya’mız her ne kadar kayısıyla anılsa da Türk somonu ve alabalıkla anılır duruma gelecek. Önümüzdeki yıllarda 2025 hedefimiz 30 bin ton.”

Üretici firmanın bölge sorumlusu İbrahim Özel ise, "Ekim ayında Malatya Tarım İl Müdürlüğü’nün çağrısı ile Karakaya bölgesine yatırım yaptık, kasım ayında balıkları buraya koymaya başladık. Kasımda 400 gram koyduğumuz balığı 75 günde 2 kilograma ulaştırdık ve hasat etmeye başladık, 2 gram balıklarımız da aynı süreçte burada 50 grama ulaştı. Diğer barajlarda bu süreçte 30 grama ulaşabiliyoruz. Burası yüzde 30 daha verimli oluyor" dedi.