Özcan, Avrupa’daki enerji krizinin kayısı ihracatını da etkilediğini ifade ederek, “Üç aylık ihracat rakamlarımızda geçen yıla oranla az miktarda bir gerileme söz konusu bu da dünyadaki enerji krizinin yarattığı dalgayla beraber Avrupa’da yaşanan piyasa sıkışıklıklarından kaynaklanıyor. Geçen yıla göre miktar olarak bir gerileme söz konusu ama gelir olarak geçen yılın ortalamalarının üzerinde yer alıyor. Geçen yıla göre 10 milyon dolar daha fazla gelir elde ettik” dedi.

Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısıda ihracat sürüyor. Avrupa’daki enerji krizi kayısı ihracatını da etkilerken, geride kalan 3 aylık bölümde 22 bin 318 ton kuru kayısı ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı ayına göre daha az kayısı ihracatı yapılırken, daha fazla gelir sağlandı.

"GÖRDÜĞÜMÜZ TABLO HEPİMİZİ HEYECANLANDIRDI VE MUTLU ETTİ"

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un ilk aracı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle üretim bandından indi. Gemlik Kampüsü’nün açılışını katılan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Cumhurbaşkanımızın daha önce her fırsatta yerli otomobil ile ilgili Türkiye’deki iş dünyasına seslenişini hepimiz biliyoruz. 2011 yılında başlayan bir hikâye, 2017 yılında da TOBB’un genel kurulunda, yerli otomobil ile ilgili “Bir babayiğit arıyoruz” dediği zaman TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Cumhurbaşkanım siz bize destek ve yanımızda olun biz bunu başarırız” demişti. TOGG adı altında bir şirket kurularak, hızlı bir şekilde yerli otomobilin tasarlanarak, hayata geçirilmesi için bir hikâye başladı. 29 Ekim 2022’de Bursa Gemlik’te gördüğümüz tablo hepimizi mutlu etti ve heyecanlandırdı” dedi.

“TÜRKİYE BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR KONUMUNDA”

Özcan, birçok insanın geçmişte inandırıcı bulmadığı yerli otomobille ilgili mutlu bir tabloyla karşılaştıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Türkiye son zamanlarda özellikle gerek diplomaside gerek savunma sanayisinde gerekse de otomotivde çok önemli hamleler yaptı. Bölgede önemli bir aktör olarak hem ekonomide büyük gelişmeler sağlıyor hem de bu alanlarda önemli ve büyük işlere imza atıyor. 2023 yılında cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağız. Türkiye, bu yüzüncü yılı kutlarken de çok büyük işlere imza atmanın da mutluluğunu yaşıyor. Yerli bir otomobil üretmenin mutluğunu yaşayan Türkiye, kısa bir sürede otomotivde de önemli bir ihracat merkezi olmayı planlıyor. Bu arabayı sadece Türkiye sınırları içerisinde kullanmaktan ziyade TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun son yaptığı son açıklamada, 'Kimse bugüne kadar yapılacağına inanmıyordu, şimdi ‘siz bunu kime satacaksınız?’ diye inanmayanlara cevap olarak da hızlı bir şekilde ihracatını gerçekleştireceğiz' dedi.”

“121 MİLYON DOLAR GELİR ELDE ETTİK”

1 Ağustos itibariyle yeni mahsulde ihracatın hızla başladığını kaydeden Özcan, “Dünyada son zamanlarda özellikle Rusya-Ukrayna sıcak savaşıyla beraber bir enerji krizi cereyan etti. Bu durum Avrupa ülkelerini ciddi anlamda etkiledi. Kayısı ihracatımız ağustos, eylül ve ekim aylarında 22 bin 318 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 121 milyon 258 bin bin dolar gelir elde ettik. Bu üç aylık ihracat rakamlarımızda geçen yıla oranla az miktarda bir gerileme söz konusu bu da dünyadaki enerji krizinin yarattığı dalgayla beraber Avrupa’da yaşanan piyasa sıkışıklıklarından kaynaklanıyor. Geçen yıla göre miktar olarak bir gerileme söz konusu ama gelir olarak geçen yılın ortalamalarının üzerinde yer alıyor. Geçen yıla göre 10 milyon dolar daha fazla gelir elde ettik. Geçen yıl 3,70 dolar olan fiyatlarımız şu anda 6 dolara yükseldi. Hem ülke hem de Malatya ekonomisi açısından önemli” diye konuştu.

“GEÇEN YILA GÖRE 5-6 BİN TON GERİLEMEYLE YOLA DEVAM EDİYORUZ”

“Kayısı artık bir bölge ürününe dönüştü” diyen Özcan, şunları kaydetti:

“Kayısı, bölgenin en önemli geçim kaynağı. Malatya, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ’daki üreticilerimizi ciddi anlamda ilgilendiren bir ürün. Ekim ayı itibariyle 7 bin 892 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirirken, bunun karşılığında da 43 milyon 194 bin dolar gelir elde ettik. Eylül ve ekim aylarımızdaki ihracat rakamlarımız çok sevindirici. Kasım ve aralıkla beraberde yılsonu hedefimiz kapsamında 40 bin tonu tamamlamayı planlıyoruz. Bizim her yıl ilk 5 aydaki ihracat rakamlarımız 46-47 bin ton civarında oluyordu ama bu yıl ağustos ayında ihracatımızda kısmen bir gerileme söz konusu olduğu içinde geçen yılın ortalamasına göre 5-6 bin ton gerilemeyle yolumuza devam ediyoruz.”

“HAYVANCILIK İHTİSAS OSB’NİN İLK ETAP İHALESİ 2 KASIM’DA YAPILACAK”

Özcan, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarıma dayalı Hayvancılık İhtisas Organize Bölgesi’nin kurulmasının planlandığını ifade ederek, “Bütün çalışmalar sonuçlandı. 2 Kasım Çarşamba günü Ankara’da birinci etap ihalesine çıkılacak. Altyapısı ihalesi diye adlandırdığımız bölümde hızlı bir şekilde ihale sonuçlandıktan sonra da 99 işletmenin olduğu, et entegre tesisinin bulunduğu, biyogaz üretim tesisi ile GES’lerin olduğu çok önemli bir tesis hayata geçecek. 3 bin 200 dönümlük bir alan tahsis edildi. Birinci etap ihalesi tamamlandıktan sonra da ikinci etap başlayacak. Birinci etap yaklaşık 33 milyon TL değerinde bir ihale olacak” dedi.