Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde en ağış hasarı alan yerlerden birisi de Pütürge ilçesiydi. Depremde ağır hasar alan ilçede, deprem konutları yükselirken, bazı bölgeler ise kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Hak sahipleri bir bir evlerine kavuşurken, bazı bölgelerde ise deprem konutları ile birlikte kentsel dönüşüm uygulaması devam ediyor. Pütürge ilçesinde merkezde bulunan Hatip Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm yapılması kararı alınan evlerde yaşayan vatandaşlar, evlerinin gerçek değerinin verilmediğini ve kış günü gidecek yerlerinin olmadığını gerekçe göstererek, duruma tepki gösteriyor.

"EVLERİ BOŞALTMALARI İÇİN BASKI YAPILIYOR"

Mahalle sakinlerinin sorununu dile getiren Abdurrahman Doğan, Pütürge ilçesi merkez Hatip Mahallesi’nde yaklaşık 10 evin ‘ağır hasarlı’ olduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendiğini iddia etti. Vatandaşların evlerini boşaltması için TOKİ, Malatya Su İdaresi (MASKİ), elektrik dağıtım şirketi ve müteahhitler tarafından baskı yapıldığını ileri süren Doğan, “Vatandaşların kış gününde evlerinden çıkmaları için tehditte bulundular. Evlerin fiyatları 1,5 milyon, hiçbir hasar olmamasına rağmen 170 bin lira para veriliyor. 3 katlı ev var, ‘300 bin lira verelim çıkın’ diye baskı yapıyorlar. Bu kış gününde insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar, çaresiz bir durumdalar" dedi.

İnsanların mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım beklediklerini ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"MASKİ ve elektrik dağıtım şirketi daha önce gelip hem elektrik hem de suyu kestiler. Buzdolabındaki bütün yiyecekler bozuldu. Halk tepki gösterince tekrar gelip elektrik ve suyu açtılar. Şimdi 'Salı günü gelip, elektrik ve suyu keseceğiz' diye yeniden tehdit etmeye başladılar. Mahallede 10’a yakın hasarsız ev var. O evleri yıkmaya çalışıyorlar."

"YIKSINLAR AMA EVLERİN GERÇEK DEĞERİNİ VERSİNLER"

Doğan, vatandaşların hukuki yollara da başvurduklarını anlatarak, "Ev sahipleri mahkemeye verdi ama mahkeme, 'bizden geçti' dedi. Bundan dolayı da insanlar çaresiz durumdalar.  'Polis gelecek, elektrik kesilecek, su kesilecek' deniliyor, halk mağdur durumda. Kaymakamlık ve TOKİ ile görüştük. TOKİ’den ‘Kesinlikle yıkılacak’ cevabını aldım. Yıksınlar ama evlerin gerçek değeri neyse onu versinler” dedi.

Evlerde yaşayanların gidecek yerlerinin olmadığını dile getiren Doğan, "İnsanlar bu kış gününde nereye gidecek? Birde evlerin gerçek değeri verilse, insanlar mağdur olmaz. Ne evlerin hakkı veriliyor ne de evden çıkarılmak istenilen insanların nereye gidecekleri belli. Hepsi mağdur durumda" diye konuştu.