Lisans başvurusu yapmayan Deutsche Welle Türkçe ve Amerika'nın Sesi'nin (Voice of America) erişimi RTÜK Başkanlığı'nın istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından engellendi.

Haberi, İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından bilişim hukuku uzmanı Prof Yaman Akdeniz duyurdu. Akdeniz sosyal medya paylaşımında şu sözlere yer verdi: "SANSÜR: Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, tarafından bu akşam erişim engellendi. Deutsche Welle (http://dw.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7978 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş. Amerikanın Sesi (http://amerikaninsesi.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7982 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş."

"İŞTE İLERİ DEMOKRASİ"

RTÜK üyesi İlhan Taşçı ise sosyal medyada, "Lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika'nın Sesi’nin erişimi RTÜK Başkanlığının istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliğince engellendi. İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi!" paylaşımını yaptı.

"BU UTANÇ VERİCİ KARARDAN GERİ ADIM ATILMALIDIR"

Engellenme üzerine Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Merkezi'nden de, "Amerika'nın Sesi ve Deutsche Welle Türkçe'ye konulan erişim engeliyle, basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkı engellenmiştir. İktidar anlayışının kaynaklık ettiği erişim engeli kararları, nesnel haberciliğe tahammülsüzlüğün net göstergesidir. Bu utanç verici karardan geri adım atılmalıdır" açıklaması yapıldı.

GAZETECİLER BİR YOLUNU BULACAKTIR

DİSK BASIN-İŞ Başkanı Faruk Eren kararı, "Gazeteciler uzun bir zamandır endişe içinde mesleklerini yapıyor. Bu karar sansürün yeni bir boyutu. İktidar seçime sadece kendine biat etmiş bir medya ile gitmek istiyor. Gazeteciler sansürü yırtmanın yollarını bulacaktır. Halka gerçekleri ulaştırmaya devam edeceklerdir her şeye rağmen" sözleriyle değerlendirdi.

"SANSÜR İHTİMALİNİ DOĞURUYOR"

RTÜK, Türkiye'de çevrimiçi faaliyet göstermek için gerekli olan izne başvurmaları için Alman haber kuruluşu Deutsche Welle ve ABD merkezli Voice of America'ya 72 saat süre tanımış, her iki kuruluş da lisans için başvuru yapmayacaklarını duyurmuştu.

Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, "(Bu adım) Türk yetkililere silinmesini talep ettikleri haberin silinmemesi durumunda tek bir haber nedeniyle tüm hizmetleri durdurma yetkisini tanıyor. Bu da sansür ihtimalini doğuruyor" demişti.

Voice of America'dan yapılan basın açıklamasında da, "Voice of America, düzenleyici kurumların sansür ve haber kaldırma taleplerine göre hareket edemez ve böyle bir sansüre tabi tutulmayı kabul edemez" ifadesi yer almıştı.

RTÜK, Euronews'ün başvurusu üzerine hakkındaki "internet yayın lisansı alma" şartını kaldırmıştı. Karar, Euronews'ün yayın lisansı almasını zorunlu kıldığı iddia edilen içerikleri sitesinden temizlediği gerekçesiyle alınmıştı.

VoA'dan ERİŞİM ENGELİNİ AŞMA YÖNTEMİ

Erişimi engellenen Amerika'nın Sesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda okuyucuların siteye ulaşabilmesi için uygulamalar önerdi. VoA, "İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VoA) anlaşmaları da olan Psiphon ve nthLink program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz" ifadesine yer verdi.