İstanbul’daki 19. Onur Yürüyüşü esnasında polis şiddetine maruz kalan foto muhabiri Bülent Kılıç’ın tazminat talebini inceleyen İstanbul 8. İdare Mahkemesi, gazeteciye müdahale eden polislerin “orantısız güç kullandığına” hükmetti. Mahkeme, Kılıç’a toplamda 30 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

MLSA’da yer alan habere göre, 26 Haziran 2021 günü Onur Yürüyüşü’nü takip ederken Beyoğlu’nda işkence ile gözaltına alınan Agence France-Presse (AFP) muhabiri Kılıç’ın avukatları yargıya başvurarak manevi tazminat yanı sıra hasar gören ekipman için tazminat talep etmişti.

Başvuruyu inceleyen mahkeme, 08 Aralık 2022 tarihli kararında bilirkişi raporu ve fotoğrafların incelenmesi sonucunda müdahalede bulunan polislerin gazeteciyi gözaltına aldıkları sırada “güç kullanma yetkisinin aşılarak orantısız şekilde güç kullandığı ve bu yönüyle de hizmet kusurunun oluştuğu”na hükmetti.

Mahkeme aynı zamanda davacıya zarar gören ekipmanı için 10 bin 95 lira 58 kuruş maddi ve 20 bin lira manevi olmak üzere toplam 30 bin 95 lira 58 kuruş tutarında tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda ayrıca müdahalede bulunan iki polis memuru hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “basit yaralama” suçlamaları kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından halen devam etmekte olan bir soruşturma olduğu hatırlatıldı.