Sivas’ta 2 Temmuz 1992 tarihinde Madımak Katliamı'nı gerçekleştiren 3 firari sanığın yargılandığı davanın duruşması 22 Haziran Çarşamba günü Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Madımak Müzesi Komitesi görülecek duruşma öncesi Ankara Dersimliler Derneği’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Ankara Dersimliler Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü ve HDP Milletvekili Fatma Kurtulan katıldı.

“ADALET ÖNÜNDE HESAP VERİLMELİ”

Basın açıklamasında konuşan DAD Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabudak davaya katılım çağrısı yaptı. Karabudak Maraş, Çorum, Malatya katliam davalarının karartıldığını belirterek, “Madımak Katliamı’nın da üzerinin örtülmesini istemiyoruz. Sadece Madımak Katliamı değil; Roboski, Suruç, 10 Ekim Gar Katliamı, Hrant Dink ve diğer katliamlarla da yüzleşilsin istiyoruz. Devlet, bu katliamlarla yüzleşmediği sürece ülkede barış, demokrasi ve bir arada yaşama imkânı olmayacaktır. Yüzleşmek, hak ve hakikatin ortaya çıkmasıdır. Devlet, yaptığı tüm katliamlarla yüzleşmelidir; gerçek suçlular yakalanıp adalet önünde hesap vermelidir” dedi.

“BİRLİK OLALIM”

Davalara sahip çıkması gerektiğini söyleyen Karabudak, “Bizler, Çarşamba günü saat 14.00’te Ankara Adliyesi, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılıyoruz; tüm kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz. Hak ve hakikat için, Ne-Hakk zihniyete karşı birlik olalım. Yaşadığı ağır sağlık sorunlarından dolayı cezaevinde kalamaz raporu alan Aysel Tuğluk için adalet istiyoruz. Bundan 15 yıl önce 19 Aralık 2007’de katledilen Hrant Dink için adalet istiyoruz. 2018 yılında katliama uğrayan Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 315’inci gününde devam ediyor. Şenyaşar ailesi için adalet istiyoruz. Aleviler için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ardından katliamda yaşamını yitiren Gülsün Karababa'nın abisi, Madımak Müze Komitesi'nden  Hüseyin Karababa şunları söyledi: "Biz Sivaslıyız, Aleviyiz. Biz çocuğumuzu kaybettik ama Alevilere yönelik bir soykırım var. Ben 30 yıldır bu soykırımı dillendirmek için mücadele ediyorum. Soykırım diyemiyorlar çünkü korkuyorlar. Mahkemelerden adalet beklemiyoruz. Bu duruşmada reddi hakim talebinde bulunacağız. Tekrar ediyoruz bu bir Alevi soykırımıdır."