Kozlu Belediyesi'ni arayan Metin Yurdanur, AKP'li Başkan Ali Bektaş ile görüşemedi. Yaşananlara tepki gösteren Yurdanur, ANKA'ya, "Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır" dedi. Heykelin daha küçük boyutlu bronz örneği Ankara’da Olgunlar sokakta bulunuyor.

Madenci kenti olan Zonguldak’ta maden emekçileri 1991 yılı başında hakları için eylem yapmış TÜRK İŞ de üyeleri olan Şemsi Denizer başkanlığındaki Genel Maden İş Sendikasına destek vermiş yurt çapında bir günlük genel grev yapılmıştı. Haklarında ilerleme sağlayamayan madenciler Ankara’ya gitmek istemiş, otobüslerin kente alınmaması üzerine sayısı 100 bine ulaşan madenciler ve aileleri Ankara yoluna düşmüştü.

Bu olayların yaşandığı günlerin ardından Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi de olan ünlü heykeltıraş Metin Yurdanur, yaşananların etkisiyle 1992 yılında Ankara’da Olgunlar Sokak’ta bronz, Kozlu’da ise karışık malzemeden yarattığı madenci anıtlarını yapmıştı.

Kozlu’daki madenci anıtının kendisine sorulmadan, bilgi dahi verilmeden sarı-mavi renklere boyandığını öğrenen Yurdanur, Kozlu Belediyesi’ni arayıp Başkan Ali Bektaş ile görüşmek istedi. Yaşananları ANKA Haber Ajansı’na doğrulayan Metin Yurdanur, belediye görevlilerinin farklı gerekçeler ileri sürdüğünü ve bugün itibariyle Belediye Başkanı Ali Bektaş ile görüşemediğini söyledi. Yurdanur, telefonla kendisine ulaşan ANKA’ya şu açıklamayı yaptı:

“Kozlu’da yer alan Madenci Anıtı boyanarak tahrip edilmiştir. Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Yapılan müdahale ile 5846 sayılı Telif Hakları Kanununa göre eser sahibi olarak haklarım çiğnenmiştir. Bilgim, iznim ve onayım olmadan yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini hem kendi adıma hem de canlarını maden ocaklarında yitiren binlerce maden işçisi adına diliyorum.”

Yurdanur, heykelinin orijinal hali ile boyanmış halini de sosyal medya hesabından paylaştı.

Metin Yurdanur’un Türkiye gibi Ankara’da da birçok eseri bulunuyor. Yüksel Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı, Olgunlar Sokaktaki Madenci Anıtı, Kuğulu Park karşısındaki dans eden su perileri, Abdi İpekçi Parkı’ndaki Eller, Yurdanur’un bu eserlerinden bazıları.