Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan savaşın ardından imzalanan anlaşmaya ilişkin bir değerlendirme de Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan geldi. Macron Türkiye'ye yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Elysee'den yapılan açıklamada, "Türkiye, bölgede kesin olarak provokasyonlarına son versin" denildi. Macron, "Ermenistan'ın çıkarlarını koruyan, kalıcı bir siyasi çözüm için çalışılması" çağrısı yaptı. Euro News'in haberine göre Rusya ile istişarelerini aktif olarak sürdürüleceği belirtilen açıklamada, Macron'un 'çok yakında' Azeri ve Ermeni liderlerle görüşeceği kaydedildi. Açıklamada, Fransa "Türkiye'yi Dağlık Karabağ konusundaki provokasyonlarına son vermeye, itidal göstermeye ve taraflar arasında Minsk grubu çerçevesinde kalıcı bir anlaşmanın müzakere edilmesi olasılığını tehlikeye atacak hiçbir şey yapmamaya sıkı bir şekilde çağırıyor" ifadesi kullanıldı. Ateşkes anlaşmasının parametrelerini analiz etmek istediğini söyleyen Fransız cumhurbaşkanlığı, "Bu zor anda Fransa, tarihi dostluğunu yenilediği Ermenistan'ın yanında yer alıyor" dedi.

FRANSA BÖLGEYE BİR HEYET GÖNDERDİ

Fransa'nın bölgeye tıbbi bir ekip gönderdiği kaydedilen bildiride, "Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusun iyi koşullarda muhafaza edilmesini ve evlerinden kaçan on binlerce insanın geri dönmesini sağlayacak, çatışmanın kalıcı bir siyasi çözümünün parametrelerini belirlemek için gecikmeden çalışmalar yapılmalıdır" denildi. Türkiye, Dağlık Karabağ'da varılan anlaşmayı Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı "büyük zaferi" olarak niteledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Azerbaycanın yanında olacağız. Bu, Azerbaycan için büyük bir başarıdır, zaferdir. 30 yıldır işgal edilen topraklar geri alınıyor." ifadelerini kullandı.