Macaristan Anayasa Mahkemesi, trans ve interseks bireylerin kimlikteki atanmış cinsiyetlerini değiştirmelerini engelleyen yasanın Anayasa'ya aykırı olduğuna dair karar verdi.

Macaristan'da iktidardaki sağcı Fidesz partisinin geçen senenin mayıs ayında Meclis’e önerdiği trans ve intersekslerin doğumda atanan cinsiyetlerini yasal olarak değiştiremeyeceği yasası kabul edilmişti. Macaristan Anayasa Mahkemesi ise bu kanunu iptal etti ancak mahkemenin kararı sadece devam eden yargılamalar için geçerli.

TRANS VE İNTERSEKSLERİN BAŞVURU HAKKI ELİNDEN ALINIYOR

Kaos GL'den Aslı Alpar'ın haberine göre Macaristan Anayasa Mahkemesi, trans ve interseks bireylerin doğumda atanan cinsiyetlerini yasal olarak değiştiremeyeceği kanunu iptal etti. Ancak Mahkeme’nin kararı sadece devam eden yargılamalar için geçerli. Bu trans ve intersekslerin yeni başvuru hakkını elinden alıyor.

HUKUKİ MÜCADELE SÜRÜYOR

ILGA  Avrupa, bu kararın bir dizi hukuki başvurunun ardından gerçekleştiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada “Háttér Derneği ve Macaristan Helsinki Komitesi'nin yardımıyla, translar, adli inceleme yoluyla itiraz etti. Aralık ayında Miskolc Temyiz Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nden bu hükmün anayasaya aykırı olduğunu beyan etmesini talep etti.” ifadeleri kullanıldı.

YENİ DAVA AÇILACAK

Ülkede doğumda atanan cinsiyetlerini yasal olarak değiştirmek için yeni başvuruların önünü açabilmek adına Háttér Derneği, Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir dava açacak. Bu dava ile Anayasa Mahkemesi’nden, transların yasal toplumsal cinsiyet tanımının kabul edilmesini engelleyen 33. maddenin tamamının anayasaya aykırılığının kabul edilmesi talep edilecek.