Tunceli'de 2 yılı aşkın süredir kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun soruşturmasında yaşanan gelişmeye göre Doku’nun kaybolması olayındaki baş şüpheli Zainal Abarakov’un annesi Cemile Yücer, CİMER’e dilekçe yazdı. Yücer dilekçede, “Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca sayın İçişleri Bakanımız bize rica etti: “Gelsin oğlunuz buraya yoksa olayları başlatacaklar, getirin Türkiye’ye” dedi. Biz de onu kırmadık getirdik. Lütfen sayın Cumhurbaşkanım bizim yurtdışı yasağımızı kaldırın biz bu ülkeden gitmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"İÇİŞLERİ BAKANIMIZ BİZE RİCA ETTİ..."

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan, 5 Ocak 2020’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra haber alınamıyor. Doku ailesi yüzlerce gündür 'Gülistan Nerede?" diye sorarken soruturmada yeni bir gelişme yaşandı. DHA’nın haberine göre Gülistan Doku’nun kaybolması olayıyla ilgili şüpheli Rus uyruklu Zeynal Abarakov’un annesi Cemile Yücer’in yakın bir zamanda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bir dilekçe yazdığı belirtildi. Dilekçede Yücer, yurt dışına çıkmak istediklerini, bu nedenle adli kontrol şartlarının kaldırılmasını talep ederek şöyle dedi:

“Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca sayın İçişleri Bakanımız bize rica etti: “Gelsin oğlunuz buraya yoksa olayları başlatacaklar, getirin Türkiye’ye” dedi. Biz de onu kırmadık getirdik. Lütfen sayın Cumhurbaşkanım bizim yurtdışı yasağımızı kaldırın biz bu ülkeden gitmek istiyoruz.”

"DEMEK Kİ AİLE İLE İLGİLİ İDARİ ANLAMDA BİR SINIRLANDIRMA KARARI KONULMUŞ"

Tunceli Barosu Başkanı ve davaya müdahil avukat Kenan Çetin, CİMER’e yazılan dilekçeyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Özellikle Zainal’ın annesi Cemile’nin CİMER’e vermiş olduğu bir adli kontrolümüzü kaldırın özetinde bir dilekçesi var. Dosya incelendiğinde dosyada adli kontrol kararının olmadığını görüyoruz. Demek ki aile ile ilgili idari anlamda bir sınırlandırma kararı konulmuş. Yani pasaportla yurtdışına gidilmesi engellenmiş. Bu yazının içerisinde başta Zainal’ın ailesinin vermiş olduğu bilgide; ilk medyaya yansımadan Zainal’ın vermiş olduğu o tarihlerde Rusya’ya gittiğini CİMER’e yapılan başvurudan biliyoruz. Aile ‘biz o dönem yetkililer ve valiyle görüştük bize müsaade edildi biz gittik. Sonrasında da İçişleri Bakanlığı ‘bu olay ortalığı karıştırır çocuğu getirin’ dedi. Biz de çocuğu getirdik ama şu anda mağduruz’ diyorlar.”

"ABAKAROV'UN TELEFONUNA VE BİLGİSAYARINA EL KONULMADI"

Doku ailesinin avukatı Çetin, Zeynal Abakarov’un telefonuna el konulmadığını ve evinde kriminal inceleme yapılmadığını belirterek, “Baştan beri şunu söylüyorduk; Zainal şüpheli, neden telefonuna ve bilgisayarına el konulmadı? Niye evinde kriminal anlamda inceleme yapılmadı? Saçtan tutun, arabası çamurluydu, arabayla ilgili işlemlerin yapılması gerekiyordu. Bu dosyanın yeniden ele alınması gerekiyor. İçinde başka bir şüpheli var, şüphelinin babası emniyette çalışıyor. Soruşturma makamı soruşturmayı yürütecek kolluğun jandarmaya verilmesi talebimiz vardı. Şimdi ailenin avukatı etkin soruşturma yürütülmediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlığı var. Anayasa Mahkemesi’ne dosyanın gitmesi mümkün. Yeni dediğimiz belgeler su yüzüne çıkıyor ama savcılık makamından etkin bir soruşturmanın yapılması talebimiz var” diye konuştu.

"VALİ AYLARCA BİZİ OYALADI"

Kızlarının akıbetini öğrenmek için adliye binasının önünde oturma eylemini devam ettiren anne Bedriye Doku, dönemin valisi Tuncay Sonel’in kızını bulacakları yönünde kendilerine söz verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Eski vali geldi bize dedi ki; ‘Gülistan sudadır. Benimde iki kızım var onların üstüne yemin ederim ben Gülistan’ı sana vereceğim’ dedi. Niye bizi aylarca o köprüde oyaladı. Sabah, akşam oraya gidiyoruz, cenazeyi bekliyoruz. Niye o zaman kızımı bana vermedin.”