Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat ve üst düzey parti yetkilileri cumhurbaşkanı seçimi için istişare toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası partiden yapılan açıklamada, seçim maratonunda Azuri'nin ismini gündeme getirip potansiyel adaylar arasına koyan ilk liderin Canbolat olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Mecliste 14 Haziran'da düzenlenecek 12. oturumda İlerlemeci Sosyalist Partisi'nin Azuri'yi destekleyeceği belirtildi.

Lübnan'da bir dönem Maliye Bakanlığını üstlenen Azuri, şu an Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü olarak görev yapıyor.

- Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yerine gelecek ismi seçmek için Mecliste son olarak 19 Ocak'ta 11. oturum düzenlenmiş ancak hiçbir aday yeterli oyu alamamıştı.

Meclis Başkanı Nebih Berri, geçen günlerde, cumhurbaşkanı seçimi için yeni oturumun 5 ay aradan sonra 14 Haziran'da yapılacağını açıklamıştı.(AA)

Lübnan'daki Hizbullah ve Emel Hareketi, cumhurbaşkanı adaylığında Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'yi destekliyor.

Muhalif bağımsız milletvekilleri ve Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi ise Azuri'yi destekleyeceklerini duyurmuştu.

Meclisteki 12. oturumda yarışın, isimleri ilk kez oylamaya sunulacak Franciyye ile Azuri arasında geçmesi bekleniyor.

Anayasaya göre Lübnan'da cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni, meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.