Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Lübnan Göç ve Mülteciler Bakanı İsam Şerafeddin, her ay 15 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine gönderilmesi hususunda bir planın hazırlandığını ve Birleşmiş Milletler'e sunulduğunu açıkladı.

"KABUL EDİLEMEZ"

Bakan Şerafeddin, mültecilerin dönüşü için ülkelerindeki savaşın sona ermesi ve güvenliğin sağlanması şartının da tamamen kabul edilemez olduğunu söyledi. Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi hususunda hazırlanan önerinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bölge Direktörü Ayaki Ito'ya sunulduğu bilgisini veren Şerafeddin, BM'nin mülteciler konusundaki önerilerini gözden geçireceğini belirtti.

1,5 MİLYON MÜLTECİ

Lübnan Başbakanı Necip Mikati 20 Haziran'da, ülkedeki yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteci için uluslararası destek çağrısında bulunmuş ve aksi takdirde mültecileri ülkeden zorla çıkaracaklarını söylemişti. 6 milyonluk Lübnan'da nüfusun yaklaşık yüzde 25'ini Suriyeliler oluşturuyor. Lübnan, dünyada nüfusa oranla en çok mültecinin yaşadığı ülke.