Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamanın ardından Lübnan halkına destek amacıyla Pazar günü düzenlenen uluslararası bağış kampanyasında 298 milyon doların toplandığı aktarıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamanın ardından Pazar günü düzenlenen acil bağış kampanyası toplantısında Lübnan halkına destek olması çağrısı yaptı. Patlama, 250 bin Lübnanlı'nın evlerini kaybetmesine, iş yerlerinin ve hayati önem taşıyan tahıl depolarının yıkılmasına neden olmuştu. Macron öncülüğünde düzenlenen acil konferans sonunda yayınlanan bildiride, "Yardımlar; zamanında, yeterli ve Lübnan halkının ihtiyaçlarını karşılayacak çerçevede, azami ölçüde şeffaflık ve etkinlikle, doğrudan yapılmalıdır" ifadeleri yer aldı. Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre, Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, uluslararası bağış kampanyası kapsamında ülkelerin bağışladığı toplam miktarın 298 milyon doları bulduğu bildirildi.

TRUMP’TAN SÜKUNET ÇAĞRISI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, "Başkan Trump, Lübnan'da sükunet çağrısında bulundu. Başkan, Lübnanlı barışçı protestocuların şeffaflık, reform ve hesap verilebilirlik için yaptığı çağrıları haklı buluyor" denildi. Macron, düzenlediği çevrimiçi (online) bağış konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Lübnan'a yapılacak uluslararası yardımın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından eşgüdümlü olarak yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

"GÖRÜŞ FARKLILIKLARINA RAĞMEN"

Video konferans aracılığıyla toplantıya katılan Macron, "Görüş farklılıklarına rağmen herkes Lübnan'ın ve Lübnan halkının yardımına koşmalı. Bugün görevimiz, hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmek" diye konuştu. Macron, Lübnan'a yardım teklifinin içinde 4 Ağustos'taki patlamaya ilişkin tarafsız, güvenilir ve bağımsız bir soruşturma açılmasına destek verilmesi olduğunu da söyledi.