Litvanya ile Çin arasında Tayvan üzerinden başlayan diplomatik gerilim teknoloji alanına da sıçradı. Çin, geçen ay Litvanya'dan Pekin'deki büyükelçisini geri çekmesini talep etmiş ve Vilnius büyükelçisini geri çağıracağını duyurmuştu. ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan'ın da geçen hafta yaptığı Litvanya ziyaretinde Başbakan Ingrida Simonyte'ye verdiği destek ile taraf olduğu gerilimin, yeni gündemi Çin malı cep telefonları oldu.

LİTVANYA: XİAOMİ SANSÜR UYGULAYABİLİR

Litvanya Savunma Bakanlığı'nın iddiasına göre; Xiaomi marka telefonlarda “Özgür Tibet”, “Çok Yaşa Tayvan” ve “Demokrasi Hareketleri” gibi kelimeler sansürlenebildiği bir özellik bulunuyor. Savunma Bakanlığı Ulusal Siber Güvenlik Merkezi raporuna göre, Xiaomi'nin Mi 10T 5G telefon yazılımındaki bu yetenek "Avrupa Birliği bölgesi" için kapatılmış durumda, ancak herhangi bir zamanda uzaktan açılabiliyor. Litvanya Savunma Bakan Yardımcısı Margiris Abukevicius söz konusu raporu tanıtırken "Tavsiyemiz yeni Çin telefonları satın almamanız ve daha önce satın alınmış olanlardan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtulmanızdır" dedi.

XİAOMİ İDDİALARI YALANLADI

Litvanya'nın suçladığı Çin'in akıllı telefon devi Xiaomi ise iddiaları kesin bir dille yalanladı. Xiaomi'den yapılan açıklamada, "Xiaomi'nin iletişimleri sansürlemediği, kullanıcıların kişisel davranışlarının hiçbir zaman kısıtlanmayacağı" belirtildi. Açıklamada, "Xiaomi, akıllı telefon kullanıcılarının telefonla arama, web'de arama, web'de gezinme veya üçüncü taraf iletişim yazılımlarının kullanımı gibi kişisel davranışlarını asla kısıtlamamıştır veya engellememiştir, hiçbir zaman da kısıtlamayacak veya engellemeyecektir" denildi.