CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle, 2019 yılında 82,8 milyon TL bedelle inşa edilen TÜİK binasında ihtiyaç duyulan inşaat işlemleri için 2022 yılının aralık ayında imzalanan 42,4 milyon lira değerindeki sözleşmeyi sordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜİK binasında sonradan yapılan inşaatların yapım uygulama projesinde yer almadığını, sonradan ortaya çıkan ihtiyaçlara binaen verinin bulunduğu ortama yetkisiz kimselerin fiziksel veya elektronik yollarla erişiminin engellenmesi için gerek duyulan güvenlik gerekçeleri ile yapıldığını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Asırlık kurum yeni merkez binasının uygulama projesinde veri gizliliği ve güvenliğine ilişkin yapılacak iş ve imalatları öngörememektedir. Bakanlığın sonradan ortaya çıktığını iddia ettiği ihtiyaçların maliyetinin bütün binanın yapım maliyetinin yarısına denk geliyor olması ise ayrı bir skandal olarak karşımızda durmaktadır. Yayımladığı verilerin doğruluğu ulusal ve uluslararası hiçbir otorite tarafından itibar görmeyen TÜİK iktidarın arpalığına dönüşmüş bir diğer kamu idaresinden başka bir yapı değildir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 6 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; 2019 yılında 82.8 milyon TL bedelle inşa edilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binasında ihtiyaç duyulan ilave inşaat işlemleri için 2022 yılının aralık ayında imzalanan 42.4 Milyon lira değerindeki sözleşmeyi TBMM gündemine taşımıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Gök’ün; yapımı üç yıl önce tamamlanan yeni bina için bina bedelinin yarı fiyatına hangi işlerin yapılacağını, TÜİK Merkez Binasında yapılan inşaat işleri için hangi ödemelerin yapıldığını sorularına yanıt verdi. Nebati’nin yanıtı şöyle:

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merkez hizmet binasında yapılacak tadilatın yapım işi, Nizamiye Binası İnşaat İşleri, Mekanik Tesisat İşleri, Elektrik Tesisatı İşleri, Fotoselli Kapı ve Alüminyum Bölme imalatlarından oluşmaktadır. Söz konusu imalatlar Merkez Hizmet Binası inşaatı 2013 yılı yapım uygulama projesinde yer almayan, inşaatı biten hizmet binasında sonradan ortaya çıkan ihtiyaçlara binaen, Resmî İstatistiklerde Veri Gizliliği ve Gizli Veri Güvenliğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in Gizli verinin korunması başlıklı maddesi kapsamında verinin bulunduğu ortama yetkisiz kimselerin fiziksel veya elektronik yollarla erişiminin engellenmesi için gerek duyulan güvenlik gerekçeleri ile yapılmaktadır. Özel bütçeli bir kamu idaresi olan ve Sayıştay denetimine tabi olan TÜİK'te mal veya hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu'na göre gerçekleştirilmektedir. Kamu İhale Kanunu'nun amir hükümleri dışında TÜİK'te yapım ve tadilat işleri gerçekleştirilmemiştir. TÜİK, Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlamakta olduğu tüm istatistiklerde olduğu gibi. Tüketici Fiyat Endeksi de (TÜFE) uluslararası norm ve standartlar doğrultusunda, Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarının bütününü dikkate alarak hesaplamakta ve yayımlamaktadır. TÜFE veri derleme, işleme ve dağıtım süreçlerine ilişkin tüm detaylar, TÜİK Kalite Güvence Çerçevesinde de tanımlanmış olan ‘erişilebilirlik ve açıklık’ ilkeleri kapsamında internet adresinde yayımlanmaktadır.”

CHP’li Gök, Nebati’nin yanıtını, yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. Gök, şu değerlendirmeleri yaptı:  

“TÜİK İKTİDARIN ARPALIĞINA DÖNÜŞMÜŞ BİR DİĞER KAMU İDARESİNDEN BAŞKA BİR YAPI DEĞİLDİR”

“9 Mart 2023 tarihinde önergeyi yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı TÜİK Binasında sonradan yapılan inşaatların yapım uygulama projesinde yer almadığını sonradan ortaya çıkan ihtiyaçlara binaen verinin bulunduğu ortama yetkisiz kimselerin fiziksel veya elektronik yollarla erişiminin engellenmesi için gerek duyulan güvenlik gerekçeleri ile yapıldığını açıklamıştır. 

TÜİK 1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi olarak kurulmuş, yaklaşık 100 yıldır görevleri gereği istatistiki verileri toplayan ve işleyen bir kamu idaresidir ancak asırlık kurum yeni merkez binasının uygulama projesinde veri gizliliği ve güvenliğine ilişkin yapılacak iş ve imalatları öngörememektedir. Bakanlığın sonradan ortaya çıktığını iddia ettiği ihtiyaçların maliyetinin bütün binanın yapım maliyetinin yarısına denk geliyor olması ise ayrı bir skandal olarak karşımızda durmaktadır.

Milyonlarca liralık tadilatın maliyeti üzerinden ülkemizdeki gerçek enflasyonun açıklanmasına ilişkin soruya ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) uluslararası norm ve standartlar doğrultusunda, Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarının bütününü dikkate alarak hesapladığını ve yayımladığını ifade eden TÜİK, gelinen noktada liyakatsizliği arsızlığa çevirmiştir. Yayımladığı verilerin doğruluğu ulusal ve uluslararası hiçbir otorite tarafından itibar görmeyen TÜİK iktidarın arpalığına dönüşmüş bir diğer kamu idaresinden başka bir yapı değildir.”