Ankara, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yürütülen ateşkes ve barış müzakerelerine iki kez ev sahipliği yaptı ve hem Kiev hem de Moskova ile denge politikası izlemek adına ilişkilerini korumaya çalışıyor.

Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı olası askeri operasyon öncesi bu ziyaretin gerçekleşmesi bu ülkede uzun bir süredir birlikte hareket eden Ankara ve Moskova'nın sahadaki son durumu gözden geçirmesi açısından önemli bir fırsat olacak.

Euronews'ün haberine göre, Karadeniz'de güvenli koridor oluşturulması, özellikle tahıl taşıyan tankerlerin Karadeniz'e ve limanlara giriş çıkışı ile ilgili konuların görüşülecek olması da küresel gıda güvenliği açısından bütün dünyanın dikkatle izlediği bir gündem başlığı olacak.

SURİYE'YE OLASI ASKERİ MÜDAHALE

Lavrov'un, beraberinde askeri bir heyetle Türkiye'yi ziyaret edecek olması Suriye operasyonunun özellikle ele alınacağını gösteren somut bir işaret olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay Türkiye'nin ABD'nin desteklediği Kürt militanlara karşı Suriye sınırı boyunca içeri doğru 30 kilometre genişliğinde bir güvenlik bölgesi oluşturmayı planladığını duyurdu.

Türkiye'nin bölgedeki Kürt militanları geriye püskürtmek amacıyla Suriye'ye bir askeri operasyon yapıp, sınır boyunca güvenli bir bölge oluşturma planına ABD'nin karşı çıktığı Rusya'nın ise mesafeli yaklaştığı biliniyor.

Lavrov, mayıs ayında, "ABD askerleri, Fırat Nehri'nin doğu yakasının büyük bölümünü işgal ediyor. Orada sözde devlet kurmaya çalışıyorlar, bölünmeyi destekliyorlar ve bölgedeki Iraklı Kürtlerin bir kısmının duygularını kullanıyorlar. Bu şekilde Iraklı ve Suriyeli Kürtleri birleştiren yapıda sorunlara yol açıyorlar" dedi.

TAHIL YOLU

Lavrov ile Ankara'daki görüşmelerde ele alınacak bir diğer önemli konu Karadeniz'de tahıl tankerleri için oluşturulacak güvenli koridor konusu. Görüşmede tankerlerin Karadeniz'de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı ile Rusya ve Ukrayna'nın bu konuda yaşa dığı endişelerin görüşülmesi de gündemde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun verdiği bilgilere göre Ukrayna, özellikle Odessa bölgesindeki deniz mayınlarının kaldırılması ile oluşacak güvenlik sorunlarından endişe ederken Rusya ise tahıl tankerlerinin Ukrayna'ya silah taşımasından endişeli.

Lavrov, "Limanların açılması konusunda Rusya üzerine düşeni uzun süredir yapıyor" açıklamasında bulundu. Rus tarafının, Ukrayna'daki tahılın limanlardan çıkması için uzun süredir her gün insani koridor açtığını belirten Lavrov, limanlardaki yabancı gemilerin çıkması için ise Ukrayna tarafının buradaki mayınları temizlemesi gerektiğini ifade etti.

Lavrov, "Türk meslektaşlarımız, mayınları temizlemeye yardımcı olabileceklerini söyledi. Bizim askerlerimiz eminim bu hususu organize etmeye hazır. Daha sonra gemiler, mayın tarlasından çıkacak ve biz bağımsız ya da Türk meslektaşlarımızla birlikte bu gemilerin boğazlara kadar gidişini garanti ediyoruz. Ondan sonrası zaten Akdeniz. Biz üzerimize düşeni uzun süredir yapıyoruz" dedi.

ABD TAKİPTE

Lavrov'un ziyaretini en yakın takip eden ülkelerin başında Ukrayna ve ABD geliyor. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Lavrov'un Türkiye ziyaretini yakından takip edeceklerini ve ziyaretten sonra görüşmelerle ilgili Ankara ile konuşacaklarını açıkladı.

Price, ziyarete ilişkin bir soruya, "Buradan çok önemli bir şey beklemeli miyiz bilmiyorum. Elbette ki bunu yakından takip edeceğiz ve ziyaret sonrasında Türk müttefiklerimizle konuşacağız. Yine ifade ediyorum, Ukrayna ile dikkatli bir şekilde yakından koordine edilmiş her diplomatik çabayı destekliyoruz" dedi.

ERDOĞAN ROLÜNÜ SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayan ülkeler arasında yer aldı, ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadı. Ukrayna'ya SİHA satan Türkiye, şu ana kadar iki ülke arasında dengeli bir politika yürütmeyi denerken, ateşkes ve barış müzakerelerine biri İstanbul, diğeri Antalya'da olmak üzere iki kez ev sahipliği yaptı.

Bu görüşmeler sırasında Türkiye yeniden ilgi odağı olurken, savaş öncesi Batı ile çeşitli konularda yaşanan krizler yüzünden Ankara sık sık temas kurulan diplomatik bir başkent haline geldi. Analistlere göre, arkasındaki halk desteği düşen Erdoğan, seçim öncesi bu konuyu kendi lehine kullanmaktan kaçınmayacak.

Bununla birlikte Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine Suriye'deki PKK ile bağlantılı PYD ve YPG'ye verdikleri destek yüzünden veto edeceği masajını vermesi Moskova'yı mutlu ederken, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin Ankara ile ilişkilerinin tekrar gerilmesine yol açtı.

TURİZM VE GAZ KONULARI

Görüşmelerde Türkiye ve Rusya arasındaki ithalat ve ihracat ile turizm konuları da gündeme gelecek. Ekonomik krizle mücadele eden Türkiye için turizm sektörü önemli bir gelir kaynağı. 2019 yılı sayılarına göre Türkiye'yi 7 milyon Rus, 1,6 milyon Ukraynalı turist ziyaret etti. Türkiye doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya'dan alırken, önemli miktarda tarım ürününü yine bu ülkeye ihraç ediyor. İki ülke 2010 yılında nükleer santral anlaşması imzaladı ve bu santralin inşaatına 2018 yılında başlandı.