Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. "ABD'liler Başkan Joe Biden'ın teyit ettiği gibi, görevlerini yerine getirdiklerini düşündükleri için çekildiler. Elbette Biden, durumu en olumlu şekilde sunmaya çalıştı ancak herkes misyonun başarısız olduğunu anlıyor." diyen Lavrov, bu durumun ABD'liler tarafından da açık bir şekilde kabul edildiğini söyledi. 

"IŞİD VE EL KAİDE POZİSYONUNU GÜÇLENDİRDİ"

Afganistan'da terörün ortadan kalkmadığını, IŞİD militanları ile El Kaide'nin bir kolunun Afganistan'daki pozisyonlarını güçlendirdiğini belirten Lavrov, uyuşturucu üretiminin ise rekor seviyelere çıktığını aktardı. Dünyadaki tüm uyuşturucu maddelerin yüzde 90'ının Afganistan'dan geldiğini ve bununla mücadele için neredeyse hiçbir şey yapılmadığını anlatan Lavrov, Moskova'nın Washington ve Pekin'in yanı sıra Afganistan'daki duruma nüfuz edebilecek diğer ülkelerle çalışmaya devam etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

BÜTÜN TARAFLAR MASADA OLMALI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afganistan'da barışın sağlanması için Taliban da dahil tüm tarafların masada bulunması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Biz, Afganistan'daki bir gücün diğerine karşı üstünlük kurmasını sağlamaya çalışmıyoruz, zira bu çok istikrarsız, kırılgan ve geçici bir çözüm olur. Tüm çabalarımız, nihayetinde bir siyasi çözümü sağlayacak olan, tüm siyasi, etnik ve diğer grupları kapsayan bir diyaloğu temin etmeye yönelik."