CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 600 çocuğun dört gün işletmede çalışması ve bir gün de okulda olmasına yer verildiği Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir köfteci arasında imzalanan protokole tepki gösterdi. Karabıyık, “İmzalanan bu protokoller çocuklarımızın emeğinin sömürüsü ve MEB eliyle çocuk işçiliği anlaşmasıdır... MESEM’ler (Mesleki Eğitim Merkezleri), iktidar yanlısı firmalara ucuz iş gücü sağlama amacına dönüşmüştür. Haftanın 4 günü çalışacak olan öğrencilerimiz, mesleki eğitim adı altında ucuz iş gücü sağlayacaktır” dedi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir köfteci arasında imzalanan protokole tepki gösterdi. Karabıyık, konuya ilişkin şu yazılı açıklamayı yaptı:

“BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE ZİNCİR KÖFTECİ ARASINDA İMZALANAN PROTOKOLE GÖRE, 600 ÇOCUĞUMUZ 4 GÜN İŞLETMEDE ÇALIŞACAK, 1 GÜN DE OKULDA OLACAK”

“Milli Eğitim Bakanlığı, MESEM’leri, sermayedarlara ucuz emek gücü sağlayan bir kaynağa dönüştürdü. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir köfteci arasında imzalanan protokole göre, 600 çocuğumuz 4 gün işletmede çalışacak, 1 gün de okulda olacak. Bu anlaşma, öğrencilerimizin nitelikli bir mesleki eğitim almasını sağlamamaktadır. İmzalanan bu protokoller çocuklarımızın emeğinin sömürüsü ve MEB eliyle çocuk işçiliği anlaşmasıdır. Yapılacak mesleki eğitim köftecide, markette değil; çocukların teknolojiye, üretime yönelik bir eğitim alacağı ve bu alanlarda kendini geliştireceği ve ülkemizin ilerlemesine katkı sağlayacağı, katma değer üreteceği yerlerde olmalıdır.

“MESEM’LER, İKTİDAR YANLISI FİRMALARA UCUZ İŞ GÜCÜ SAĞLAMA AMACINA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Ülkemizde 520 bin çocuk çalışıyor, 346 bin 135 çocuk ne eğitimde ne istihdamda, 87 bin çocuk ise iş arıyor. Çocuk işçiliğinin bu kadar yaygın olduğu bir ortamda MEB’in MESEM’ler aracılığıyla çocuk işçiliğini teşvik eden protokoller imzalaması yanlıştır. ‘Çocukların diplomasız kalmaması, eğitim alırken bir yandan da meslek öğrenebilmesi’ amacıyla kurulan MESEM’ler, iktidar yanlısı firmalara ucuz iş gücü sağlama amacına dönüşmüştür. Haftanın 4 günü çalışacak olan öğrencilerimiz, mesleki eğitim adı altında ucuz iş gücü sağlayacaktır.

Bütçe görüşmelerinde üç harfli zincir market ile imzalanan protokolü eleştirirken söylediğimiz gibi, ‘Çocuklarımız yandaş firmaların ucuz işçisi değildir; devlet de ücretleri kamu kaynaklarından karşılanan bu protokoller ile yandaşlarının finansörü değildir, olmamalıdır!’

“YAPILAN BU PROTOKOLLER EĞİTİMİN NİTELİĞİNE OLUMLU ETKİ SAĞLAMAYACAĞI GİBİ, ÖĞRENCİLERİMİZİ DE ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE YÖNELTMEKTEDİR”

Üç harfli marketler ile yapılan protokolün iptalinin üzerinden birkaç hafta geçmişken, bu protokollerde ve bu hatalarda ısrar edilmesi kabul edilemez. AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’nda ‘Türkiye’yi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine, ancak kaliteli, özgün, en modern teknolojiyle donanmış bir eğitim öğretim sistemiyle taşıyabiliriz’ demişken, mesleki eğitimde yapılan protokollerin nitelikli bir mesleki eğitimden ve çağa uygun teknolojik üretimden, gelişimden uzak olması büyük bir çelişkidir. Yapılan bu protokoller eğitimin niteliğine olumlu etki sağlamayacağı gibi, öğrencilerimizi de çocuk işçiliğine yöneltmektedir. Bu protokol derhal iptal edilmelidir.”