Kütahya Belediye Meclisi 4. Dönem 11. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında yapıldı.

Toplantıda 2023 yılı için geçerli olacak su fiyat tarifeleri de belli oldu. Suya ve katı atık vergisine zam geldi.

1 Ocak 2023 tarihi itibari ile 3,71 TL olan suyun tonu 5,50 TL, 1,5 TL olan katı atık vergisi de 2,5 TL olacak. Böylece 1 ton su, tüketicinin faturasına katı atık vergisi ile birlikte 8 TL olarak yansıyacak.

3,72’DEN 5,50 LİRAYA YÜKSELDİ

Gelir ve harç tarifesinin içinde yer alan su ve katı atık vergilerine zam talebi görüşülerek karara bağlandı. Yapılan zamla birlikte 2022 yılında 3,71 lira olan 1 metreküp su fiyatı 2023 yılı için 5,50 liraya çıkartıldı. Su faturalarına endeksli olarak metreküp başına alınan evsel katı atık ücretleri de 1,5 liradan için 2,5 liraya çıkartıldı. Oransal olarak bakıldığında ise su ücretlerine yüzde 48, katı atık ücretlerine de yüzde 66 zam yapılmış oldu. Bu durumda katı atık vergisi ve su fiyatı faturaya ortaklaşa yansıtıldığında bir metreküp su 8 lira oldu.

KUMDALI, ZAM ORANINI FAZLA BULDU

Zam kararının ardından söz alan Belediye Meclis Üyesi Ruhsen Kumdalı, "Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu ülkemizde; temel gıda, ısınma, ulaşım, kira gibi temel giderlerin en önemlisi sudur. Kütahya Belediyesi gelirlerinin 2023 yılında yapacağı zamlar arasında en hayati ve en yaygın olanı da su faturalarına yapılacak zam. Oransal olarak baktığımızda su ücretlerine yüzde 48, katı atık ücretlerine de yüzde 66 zam yapılmış oldu" dedi. Kumdalı, yapılan zam oranının yoksullukla mücadele eden vatandaşlar için fazla oluğunu belirtti.

"BÖLGENİN EN UCUZ SUYUNU KULANIYORUZ"

Meclis Üyesi Ruhsen Kumdalı’ya cevap veren Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ise, "Kütahya’nın yüzde 80’e yakını 15 metreküpün altında su kullanıyor. Biz zaten 6,5 lira olarak öngördüğümüz bedeli vatandaşımızın yüzde sekseninin kullanım alanı olan 15 metreküpe kadar olan kısmında bir lira indiriyoruz. Bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da Kütahyalı hemşerilerimizin bölgenin en ucuz suyunu kullanmalarının devamını sağlamaya özen gösterdik" dedi. 

KÜTAHYA’YI ESKİŞEHİR İLE KIYASLADI

Güncellenen su fiyatını komşu il Eskişehir ile kıyaslayan Başkan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzde 85’lik yıllık enflasyon oranına göre yüzde 30 düşük oranda hemşerilerimize su vereceğiz. Nitekim Eskişehir Belediyesi en son güncellemeyle 9,6 lira. Onlarla kıyasladığımızda yüzde 50’ye yakın indirimli su verdiğimizi buradan gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Şunu da biliniz: Kütahya Belediyesinin su kaynaklarının yüzde seksen sekizi elektrik enerjisiyle pompajla geliyor. Sadece yüzde on ikisi cazibeyle geliyor. Kaldı ki diğer komşu illerimizde cazibeyle kullanılan su oranı yüksek olmasına rağmen fiyatlar hemen hemen bizim iki katımız."