Kütahya’nın Osmangazi Mahallesi’nde, bazı evler kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılınca hırsızlık olayları arttı. Mahalleli, hırsızlık olaylarının önüne geçilememesi üzerine ‘Huzur Timi’ni kurdu. Mahalle sakinlerinden oluşan ‘Huzur Timi’, haftanın 3 günü devriye gezerek olası hırsızlık olaylarını önlemeye çalışıyor.

Bakanlar Kurulu kararının ardından Osmangazi Mahallesi’nde 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışması, hırsızların rant kapısı haline geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan birçok ev hırsızlar tarafından yağmalanırken harabeye dönen evlerde artan asayiş olayları mahalle sakinlerini harekete geçirdi.

HAFTANIN 3 GÜNÜ DEVRİYE GEZİYORLAR

Gündüz saatlerinde bile hırsız girecek korkusuyla evlerinden çıkamayan mahalle sakinleri, artan asayiş olaylarının önüne geçebilmek için mahalle muhtarı Mustafa Yaldız öncülüğünde ‘Huzur Timi’ oluşturdu. 15-20 kişilik gruplardan oluşan Huzur Timi; pazartesi, salı ve çarşamba olmak üzere haftanın üç günü akşam saatlerinde mahallenin cadde ve sokaklarında güvenliği sağlamak amacıyla devriye geziyor.

"MAHALLEMİZDEKİ BEKÇİ SAYISI ARTIRILSIN"

Mahalle Muhtarı Mustafa Yaldız, Huzur Timi’ni 19 Aralık’ta kurduklarını söyledi. İlk hafta her gün devriye gezdiklerini, ancak ikinci haftadan itibaren üç güne düşürdüklerini ifade eden Yaldız, mahalle sakinlerinden oluşan grubun tek hedefinin mahalle huzurunun devamlılığını sağlamak olduğunu vurguladı. Aynı zamanda emniyete de destek olmak istediklerini ifade eden Yaldız, İl Emniyet Müdürlüğü’nden mahalledeki bekçi sayısının artırılması talebinde bulundu.

Eskiden güvenle oturdukları evlerinde son iki yıldır kentsel dönüşüm çalışması sebebiyle oturamadıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Ümit Erdoğan ise şunları söyledi:

"Kentsel dönüşüm adı altında, mahallemizde bir oluşum başladı. Bu oluşumda boşalan evlerde yağma olayları oldu. Hırsızlık, cam taşlamak, camiden çıkan camii cemaatine taş atmak, sözlü saldırıda bulunmak şeklinde saldırılar meydana geliyor. Mahallelilerimiz eşliğinde muhtarımızla oluşturduğumuz heyette zaman zaman gezdiğimizde de görmekteyiz. Mahallemizin çeşitli yerlerinde MOBESE’ler var. Bu MOBESE’lerin daha fazla olmasını istiyoruz. Kendi imkanlarımızla böyle olaylar olmasına imkan vermemek için belirli gün ve saatlerde mahallede geziyoruz, dolaşıyoruz. Ama yeterli olmuyor. Mahallemizim çeşitli yerlerinde daha fazla MOBESE istiyoruz."

"HUZUR TİMİ OLARAK MAHALLEMİZİN HUZURUNU SAĞLAYACAĞIZ"

Mahalle sakinlerinden Ali Erdoğan da Boşaltılan evlerin geceleri uyuşturucu ve alkol kullananların mekanı haline geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Mahallemizde yaşananların ardından, muhtarımızın öncülüğünde Huzur Timi olarak sokakları dolaşıyoruz. Biz 40 yıldır bu mahallede yaşıyoruz. Hırsızlık falan olmuyordu. Bu mahallede Roman da yaşıyor, Türk de yaşıyor, Alevi de yaşıyor, Sünni de yaşıyor. Hiçbir sorunumuz olmadı bu zamana kadar. Ama kentsel dönüşüm gündeme geldiğinden bu yana yağmalamalar başladı bu mahallede. Biz, Huzur Timi olarak mahallemizin huzurunu sağlayacağız.”

Mahalle sakinlerinden başka bir vatandaş da mahallede sabıkası bulunanların olduğunu söyledi. Sabıkalarından dolayı işe alınmayan insanların para kazanmak için hırsızlık yaptıklarını söyleyen vatandaş, sabıkalıların da işe alınması gerektiğini belirterek, "Şu an ben de işsizim. Bir tane ufacık bakkal dükkanım var. Kazancımız tek bakkal dükkanı. Dört tane evladım var, en büyüğü üniversite okuyor. Peki ne yapayım ben? Hanımın dükkanını bekliyoruz. Hanımdan ne gelirse onu yiyoruz, işin gerçeği bu. Yeter artık, yeter. AK Parti, yeter" dedi.