Kütahya 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin yasalaşması halinde hak kazanan bütün işçilerin emekli olacağını belirterek, "Bizim iki tane sıkıntımız var. Birincisi; firmalara bir anda mali yük gelecek. İkincisi ve en önemli sıkıntı da şu; yetişmiş iş gücünü kaybedeceğiz" dedi.

Salih Çetiner, Kütahya 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Vekili Mahmut Öztaş, Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Yenipazar, Mahmut Ciğer ve Mesut Yıldırım'la birlikte bugün basın toplantısı düzenledi. OSB müdürlük binasında yapılan toplantıda iş dünyasının sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çetiner, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"TÜRKİYE’DE ŞU ANDA EN ZOR İŞ PARAYA ERİŞEBİLİRLİK"

Salih Çetiner, EYT düzenlemesine yasalaşması halinde hak kazanan bütün işçilerin emekli olacağını belirterek şunları söyledi:

"Bizim iki tane sıkıntımız var. Biz, bunu hem Ticaret Bakanı’mıza hem Sanayi Bakanı’mıza anlattık. Birincisi; firmalara bir anda mali yük gelecek. Devlet, 'Bunu bir şekilde çözeceğiz' diyor. Firmada bin kişi çalışıyor, bir anda 200-250 kişinin emekli olduğunu düşünün. Türkiye’de şu anda en zor iş, paraya erişebilirlik. Bir anda ekonomik olarak emeklilik bedellerini ödeyeceğiz. En büyük sıkıntı da şu; yetişmiş iş gücünü kaybedeceğiz. Biz bu konudaki sıkıntılarımız anlattık, konu Cumhurbaşkanı’mıza da gitti. İnşallah iş dünyasını da tatmin edici bir çözüm yolu bulunur.

"TÜRKİYE’DE KULLANILAN BİR MEGAVAT ENERJİNİN YÜZDE 44’Ü DIŞA BAĞIMLI"

Sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin enerji olduğunu kaydeden Salih Çetiner, Türkiye’nin doğal gazda dışa bağımlı olduğunu belirterek yenilenebilir enerjinin önemine değindi. Çetiner, Türkiye’de doğal gazın yaklaşık yüzde 41’inin Rusya’dan, yüzde 15,7’sinin Azerbaycan, yüzde 8’inin de İran’dan alındığını söyledi. Çetiner, "Kalan doğal gazı da gemilerle sıvılaştırılmış doğal gaz dediğimiz, Katar’dan, Cezayir’den, Amerika’dan, bir ton ülkeden alıyoruz. Tamamen dışa bağımlıyız. Aslında cari açığın da sebebi bu. Türkiye’deki doğal gaz çevrim santrallerinden yüzde 27 enerji üretiliyor. Yüzde 27’lik kısım dışa bağımlı. Yine yüzde 17 ithal kömürden üretiliyor. Yani Türkiye’de kullanılan bir megavat enerjinin yüzde 44’ü dışa bağımlı" diye konuştu.

"SANAYİCİLERİMİZ KENDİ TÜKETTİKLERİ ENERJİYİ KENDİLERİ ÜRETSİNLER"

Çetiner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dönem dönem başkanlar düzeyinde gerek Enerji Bakanı’mızın gerek Sanayi Bakanı’mızın da katıldığı toplantılar yapılıyor. Biz, 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi olarak taleplerimizi ilettik. Özellikle bizim yönetimin talebiydi. Yenilenebilir enerji hakkında yasal düzenleme ile ilgili önümüzün açılmasını istedik. Sanayicilerimiz, kendi tükettikleri enerjiyi kendileri üretsinler. Özellikle güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, GES dediğimiz, RES dediğimiz, JES dediğimiz jeotermal enerji, BES dediğimiz biyokimya enerji. Kendi tükettiğimiz enerjiyi kendimiz üretelim diye talepte bulunduk. Sağ olsun her iki bakanımız da hızlı bir şekilde aksiyon aldı. Yasal düzenlemeler geldi. Şu anda bütün fabrikaların çatılarına güneş enerjisi santrali kuruluyor.

"KENDİ TÜKETTİĞİMİZ ENERJİYİ ÜRETELİM"

Sağlık koruma bantlarının amacı, yerleşimle sanayi bölgesi arasında zon oluşturmak. Sağlık Bakanı’yla görüşüp ‘Yolumuzu açın, biz buralara da GES kuralım’ dedik. Türkiye’de geçen sene 31 Aralık itibariyle üretilen enerji yaklaşık yüzde 17’ydi. Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 17’si üretiliyordu. Şu anda bu yüzde 25’leri buldu. Bir senelik bir süreçti. İnşallah bunu daha da artıracağız. Bizim yine bir projemiz vardı. Yönetim olarak karar verdik, Enerji Bakanı’mıza söyledik, ‘Türkiye’de âtıl olan Hazine arazilerini 29 yıl 11 ay 29 gün, yani 30 yıl Türkiye genelindeki bütün sanayicilere ihaleyle verin. Biz buralara GES santralleri kuralım' diye. Geçen hafta Milli Emlak Genel Müdürü’müzün yanındaydım. Bazı bölgeleri hazırlamışlar. Biz tabii yine müdahale etmek zorundayız. Çünkü enerjiyle ilgili yatırım yapabilmem için trafoların da müsait olması gerekiyor. Genel Müdür’ümüze hem TEİAŞ’tan hem TEDAŞ’tan trafoları bloke etmesini istedik. Türkiye’de şu anda 11 bölgeyi hazırlamışlar. Akabinde devam edecek. 35 milyon metrekarelik bir alanın ihale süreci ocak ayı içerisinde başlıyor. Yine oralarda da biz sanayiciler olarak kendi tükettiğimiz enerjiyi üretelim diye bir düşüncemiz var."