Kütahya Belediye Meclisi’nde, 2023 yılı bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li üye Ruhsen Kumdalı ile Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık arasında ‘soru önergesi’ tartışması yaşandı. Kumdalı’nın verdiği soru önergesine cevap verilmediğini söylemesi üzerine Işık, “Sosyal medyadan alırsınız cevabınızı. Meclis Başkanı’na vermeden sosyal medyada soru önergesi paylaşılmaz” dedi. Kumdalı da “Ne mahsuru var, gizli saklımız mı var halktan?” yanıtını verdi.

Kütahya Belediye Meclisi 4. Dönem 10. Olağan 2. Birleşim Toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Alim Işık başkanlığında yapılan toplantıda, 2023 yılı bütçesi onaylandı. Görüşmeler sırasında CHP’li Ruhsen Kumdalı ile Başkan Işık arasında soru önergesi tartışması yaşandı.

"SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTIĞINIZ PLATFORM VERSİN CEVABINI"

Söz isteyen Ruhsen Kumdalı, Başkan Işık’a bir soru önergesi verdiğini ancak cevap verilmediğini hatırlattı. Başkan Işık ise, Kumdalı’nın soru önergesini sosyal medya paylaşmasına tepki göstererek, şöyle dedi:

“Sosyal medyadan alırsınız cevabınızı. Bakın Meclis üyesi buraya gelmeden sosyal medyadan soru önergesi paylaşamaz. Yasal işlem yapacağım hakkınızda, lütfen. Şov mu yapıyoruz burada? Buraya vereceksiniz. Meclis Başkanı’na vermeden sosyal medyada soru önergesi paylaşılmaz. Devletin resmi belgelerini orada paylaşamazsınız. Buraya soracaksınız. Neden buraya gelmeden sosyal medyadan paylaşıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Resmi bir cevap istiyorsanız önce buraya verirsiniz. Sonra gelen cevabı istediğiniz yerde paylaşırsınız. Daha buraya gelmeden sosyal medyadan soru önergesi. Sosyal medyadan paylaştığınız platform versin cevabını. Böyle bir iş olur mu? Siz seçilmiş meclis üyesisiniz. İki tarafın da hakkını hukukunu korumak zorundasınız. Kurumunuzu burada bilgilendirmeden sosyal medyadan soru önergesi paylaşılır mı? Türkiye’nin neresinde görülmüş böyle bir şey. Sorun buraya, cevabını paylaşın. Biz buradan söyleyelim. Daha bize gelmeden siz sosyal medyadan soru önergesi paylaşıyorsunuz. Burası devlet kurumu. Buraya gelecek, usule uygun olacak."

"BELEDİYECİLİK ŞEFFAFLIKTIR"

Soru önergesini sosyal medyadan paylaşmasının ne mahsuru olduğunu soran CHP’li Ruhsen Kumdalı ise, "Biz politikamızı halka açık yapıyoruz. Biz soru soruyoruz size. Ne mahsuru var, gizli saklımız mı var halktan? Her şey halkın takdirine sunulacaktır, bilgisine sunulacaktır. Belediyecilik şeffaflıktır. Kamu hizmetlerinde gizlilik diye bir şey yoktur. Soru sormanın ne mahsuru olabilir” cevabını verdi.

Kumdalı’nın sosyal medya hesabından paylaştığı soru önergesi şu şekilde:

“Cevaplandırılmasını istediğim Soruları Saygıdeğer Kütahya Halkıyla da paylaşıyorum. İlimiz, Merkez Ali Paşa Mahallesinde tapunun 63 ada, 202 parseline kayıtlı taşınmaz üzerindeki (B+2) katlı Menderes İş hanında mülkiyeti belediyemize aittir işyerleri bulunmaktadır.  Şehrin en merkezi bölgesinde T2 alanda bulunan bu binanın zeminde 12 dükkân, 1. katta ise 2 iş yeri Kütahya Belediyesi mülkiyetinde olup anılan iş hanının 1. katındaki belediyemize ait iki adet işyeri farklı tarihlerde satılmıştır. İlk satış KÜKAB’ a yapılan 13 nolu daire olup, aldığım duyulara göre de yakın zamanda 9 no‘lu dairenin satışı gene belediyemizce gerçekleştirilmiş durumdadır.

1- Anılan iş yerlerinin satış tarihleri ve satış fiyatları nedir?

2- Aynı iş yerleri için kiralandıkları dönemlerde belirlenmiş kira tarihleri ve kira bedelleri nedir?

3- Kira artış oranları anılan her iki işyeri olarak ne şekilde belirlenmiştir? Artış oranları nedir?

4- Kiralama ve satış için emsal bedeller ilgili komisyonlarca hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

5- Ve söz konusu 1. kat 9 nolu bağımsız numaralı işyeri, kuruma mı yoksa şahsa mı satılmıştır?

Yukarıdaki sorularımın cevaplarının tarafıma bildirilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim"