"Buna göre AK Parti, iktidar partisi değil Meclis'te; AK Parti, TBMM'deki çoğunluğa sahip birinci partidir, iktidar partisi değildir. Burada hep beraber, hepimiz, milletvekilleri olarak yürütme erkini eleştirmek mecburiyetindeyiz; yasama ve denetim görevini hep beraber yapmak mecburiyetindeyiz. Burada yürütme erkini birileri savunacak, birileri eleştirecek, böyle bir durum söz konusu olamaz. Milletvekili olarak, birinci parti olarak sizlerin de eleştiri yapmanızı, kesin hesap ve bütçe kanunu konusundaki eleştirilerinizi, denetim görevinizi yapmanızı ve bize örnek olmanızı bekliyoruz" dedi.

Meclis'te yaklaşık bir ay sürecek olan bütçe görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 Bütçe Kanunu Teklifi’ne ilişkin yaptığı sunumla başladı. 

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, 2023 yılı bütçesine ilişkin, "Bu bütçe, 2023 yılı bütçesi. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılının bütçesini bu sene yapmış olacağız ve ikinci bir yüzyıla bir giriş niteliğinde olacak bütçemiz. Bu yüzyıl boyunca bütçelerimize, kalkınmamıza, demokrasimize katkıda bulunan herkesi de bu vesileyle şükranla anıyorum" dedi. 

Daha sonra komisyon üyeleri söz aldı ve usule ilişkin görüşlerini dile getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "1 Ekim'de Meclis açıldı. Açılır açılmaz o hafta bir torba kanun geldi 52 maddelik, görüştük, muhalefet şerhini verdik. Şimdi o Genel Kurul'da görüşülürken biz de burada bütçeyle uğraşmış olacağız. Geleneksel olarak bütçenin görüşüldüğü dönemde bir başka kanun görüşmesi yapılması doğru değildir. Geleneğimizde böyle bir durum var ama bu geleneğe maalesef son yıllarda uyulmuyor. Bu sene de uyulmadı. Hatta bir de ilaveten bugün yeni bir torba kanun daha geldi, onu da pazartesi günü görüşeceğiz" diye konuştu. 

"MERKEZ BANKASI BRİFİNGİ HÂLÂ YAPILMADI"

Kuşoğlu, TBMM'de bilgilendirme yapması gereken yaklaşık 10 kurum olduğunu ifade ederek, "Bunlar yapılmıyor. Varlık Fonu şimdiye kadar aksamadı ama bu sene brifingi yapılması gereken kurumlardan birisi. Onun haricinde, bu sene iki kere yapılması gereken Merkez Bankası brifingi hâlâ yapılmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu hâlâ brifing vermedi, kanunda böyle bir düzenleme olduğu hâlde, bu dönem getirildiği hâlde. Sayıştay için özel olarak istedik, talep ettik, yine yapılmadı. Diğer kurumları da biliyorsunuz. Bunların yapılmaması, son yıllarda TBMM'nin itibarının, öneminin azalmasını net olarak gösteren bir hadisedir maalesef" diye konuştu. 

"BÜTÇE, CANLI YAYINDA MİLLETİN HAKEMLİĞİNE SUNULUR"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bütçe görüşmelerinin canlı yayınlanmasını önerdi. Paylan, şunları söyledi:

"Bütçeyi milletin hakemliğine sunalım diyorum Sayın Başkan. Yani bütün demokratik ülke parlamentolarında olduğu gibi, Amerikan parlamentosunda, Avrupa parlamentolarının tamamında neredeyse komisyon aşamasında bütçe canlı yayında milletin hakemliğine sunulur. Kim saraylardan yana, kim emekçiden yana, kim kadınlardan yana, kim erkeklerden yana bunu millet görsün diye milletin hakemliğine sunulur. Bundan da korkacak bir şey yok Sayın Başkan, 2022 yılı dünyasındayız."

"BİR YIL GEÇTİ ÜZERİNDEN HÂLÂ YAZILI CEVAP GELMEDİ"

Paylan, bütçe görüşmeleri sırasında bakanlara yöneltilen sorulara yanıt alamadıklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl bizim sorduğumuz binlerce sorudan kaçına yazılı cevap verildi, kaçına burada sözlü cevap verildi, kaçına cevap verilmedi? Benim sorularımın onda birine bile cevap verilmedi. 'Yazılı cevap vereceğiz' dediniz, bir yıl geçti üzerinden hâlâ yazılı cevap gelmedi" dedi. 

"BİZ İCRAATIN İÇİNDEN PROGRAMI DİNLEMEK İSTEMİYORUZ"

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da bakanlara sordukları sorulara sözlü olarak yanıt almak istediklerini belirtti. Yılmaz, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz'a, "Bizim sizden istediğimiz şu; lütfen buna izin vermeyin. Biz, 12 ay icraatın içinden programını dinliyoruz. Bizim sorduğumuz sorulara açık, net cevap versinler, bilmedikleri sorulara da 'Bilmiyoruz' desinler. Lütfen 'Yazılı olarak da cevap verebilirsiniz ' demeyin. Buna yol açmayın, izin vermeyin. Eğer böyle, son tahlilde sadece yazılı olarak cevap verilebilecek bir konu varsa ancak buna izin verin. Bu bir istisnadır ama temel olan, sorulan sorulara burada cevap verilmesidir. Çünkü biz millet adına burada bütçe hakkını savunuyoruz ve bizim görevimiz eleştiri getirmek, tenkit getirmek, toplumun hakkını savunmak. Biz, icraatın içinden programı dinlemek istemiyoruz" diye konuştu. 

"MİLLET HAKEMLİĞİNİ ORADA YAPIYOR"

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, "Bütçe görüşmelerinde burada her şey ham geliyor. Burada bütün fikirlerini beyan ediyorlar, onu göre şekilleniyor kanunlarımız, tekliflerimiz ve daha sonra Genel Kurul'a iniyor. Genel Kurul aşamasında bütçe görüşmelerinin tamamı, açılıştan kapanana kadar canlı olarak yayınlanıyor. Milletimiz, ne güzel hakemliği orada yapıyor... Bu sene Allah’a hamdolsun 5’inci bütçeyi yapıyoruz ve seçime gideceğiz. 4 bütçe yaptık, seçime gittik. Millet bu bütçelerin hepsini gördü, hakemliğinde karar verdiler ve sonuç ortada" dedi. 

"KENDİ TELEFONLARINDA SOSYAL MEDYALARINDAN CANLI YAYIN YAPMALARINA İMKAN SAĞLAMAMIZ GEREKİR"

AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Burada milletvekillerimiz canlı yayınla ilgili bazı hususlar ifade ettiler. Milletvekillerimizin kendi telefonlarında sosyal medyalarından canlı yayın yapmalarına imkan sağlamamız gerekir" diye konuştu. 

"AK PARTİ, İKTİDAR PARTİSİ DEĞİL MECLİS’TE; AK PARTİ, TBMM'DEKİ ÇOĞUNLUĞA SAHİP BİRİNCİ PARTİDİR"

Bülent Kuşoğlu, yeniden söz alarak "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle beraber yasama, yürütme, yargının birbirinden tamamen ayrıldığını iddia etmiştiniz, hatırlıyorsunuz, böyle bir iddia söz konusuydu. Buna göre AK Parti, iktidar partisi değil Meclis’te; AK Parti, TBMM'deki çoğunluğa sahip birinci partidir, iktidar partisi değildir. Burada hep beraber, hepimiz, milletvekilleri olarak yürütme erkini eleştirmek mecburiyetindeyiz; yasama ve denetim görevini hep beraber yapmak mecburiyetindeyiz. Burada yürütme erkini birileri savunacak, birileri eleştirecek, böyle bir durum söz konusu olamaz. Milletvekili olarak, birinci parti olarak sizlerin de eleştiri yapmanızı, kesin hesap ve bütçe kanunu konusundaki eleştirilerinizi, denetim görevinizi yapmanızı ve bize örnek olmanızı bekliyoruz" diyerek tüm milletvekilinin eleştiri sunması gerektiğini vurguladı.