Kürşad Zorlu, bugün İYİ Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zorlu, Muğla Valiliği’nin sosyal medya hesabında AKP mitingine ilişkin video yayınlamasını eleştirdi.

1918 yılında Irak’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayırılışıyla birlikte en çok hak kaybına uğrayan kesimin Türkmenler olduğunu söyleyen Zorlu, “Milyonlarca soydaşımızın Irak’ın toprak bütünlüğü esasına dayalı yaklaşımları hiçbir zaman değişmemiş, ülkenin istikrarına aykırı bir adım atmamışlardır. Ancak bugün gerek yaşam koşulları içerisinde gerek anayasal çerçevede hak ettikleri pozisyonda değiller. Öncelikle Irak’ta, dünyanın her yerinde yaşayan şehitlerimizi anıyoruz. Türkmenleri yük olarak gören anlayışın karşısındayız” diye konuştu.

Muğla Valiliği’nin sosyal medya hesabında yapılan AKP mitingine ilişkin paylaşımı hatırlatan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mitingde AKP bayrakları… Bir siyasi parti propagandası… Sayın Genel Başkan’ımızın en başından bu yana bu sistemi ucube sistem olarak değerlendirip üzerine gittiğimiz detaylardan birisi de budur. Bu sistemde devlet ve hükümet arasındaki denge kaybedilmiş, bugünden itibaren kamu kurumlarında çalışan neredeyse bütün personelimiz bu dengesizliğe mahkum edilmek zorunda bırakılmıştır. Genel Başkan’ımızın Giresun ziyaretinde bir öğretmenimiz şehre giriş esnasında ona çiçek takdim etti diye soruşturma açıldı, görev yeri değiştirildi.

“ARTIK PARTİLİ CUMHURBAŞKANININ TEMSİLCİSİ OLAN PARTİLİ BİR VALİ Mİ İSTENİYOR”

Kamu personeline açık ya da örtülü şekilde bu mitinglere katılım yönünde baskı yapılmaktadır. Bu sistem değişikliğiyle daha önce devletin temsilcisi olan vali, cumhurbaşkanının temsilcisi haline getirildi. Kararname yoluyla valilerin görev süresinin cumhurbaşkanının görev süresine uygun olması gerektiği, bire bir aynı olması gerektiği belirlendi. Artık partili cumhurbaşkanının temsilcisi olan partili bir vali mi isteniyor? Temel soru bu. Herkesin bunun üzerine gitmesi gerekiyor.

“TBMM’DE SORU ÖNERGESİ VERECEĞİZ”

Başka bir detay var, o detay unutulmuş. İl İdaresi Kanunu’nda, ‘Vali, ilde cumhurbaşkanın temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır’ ifadesi yer alıyor. Ek olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii olan valiler de tıpkı diğer kamu görevlileri gibi siyasi partilere üye olamazlar, parti görevlerinde yer alamazlar. Biz İYİ Parti olarak, bugün TBMM’de hem bir soru önergesi vereceğiz hem de bu hafta içerisinde kapsamlı olarak cumhurbaşkanlığı sistemi adı altında, bu sistemin her bir vatandaşımızın eşitlik ilkesine dayalı olarak hayatını sürdürmesini zorlaştıran, yakında imkansız haline getirecek bu yönetim sistemiyle ilgili bir tartışma iklimini de açmak üzere araştırma önergemizi vermiş olacağız.”

“FİYATLARI, DAHA ÇİFTÇİMİZ EKMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE AÇIKLAYACAĞIZ”

Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik tablo içerisinde hak kaybına uğrayan sektörlerden bir tanesinin de tarım sektörü olduğunu belirten Zorlu, “Çiftçilerimiz çok zor durumdalar. Kasım ayı üretici girdi rakamları yüzde 169,5 olan yıllık fiyat artışı, aralıkta yüzde 151’e ancak gerilemiş; o da baz etkisiyle. Gıda fiyat artışları, tarım sektöründeki bu enflasyon oranıyla birlikte maalesef bizi daha da geriye götürecek” dedi. İktidara gelmeleri halinde tarımla ilgili bir düzenleme kurulu oluşturacaklarını kaydeden Zorlu, “Fiyatları, daha çiftçimiz ekmeye başlamadan önce açıklayacağız. Yıl sonu geldiğinde, ürün mahsulü alındığında eğer bir fiyat farklılığı oluşmuş ise bunu da ek olarak vermek suretiyle çiftçimizin mağdur olmadığını göstereceğiz” diye konuştu.

“KOMİSYONDAKİ ÇALIŞMALARA KATILACAĞIZ”

Zorlu, bir basın mensubunun, başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği teklifi ile ilgili siyasi partiler arasındaki görüşmelerle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

“Başörtüsüyle ilgili düzenleme konusu sayın milletvekilimiz Lütfü Türkan’ın dosyasıyla aynı güne getirilmesi sebebiyle o gün görüşme gerçekleştirmedik. Bunu doğru bulmuyoruz. Sayın Genel Başkan’ımız, yetkili kurullarımızla bir dizi temas gerçekleştirdi bu konuda. Bu konuyla ilgili komisyondaki çalışmalara katılacağız. Ancak burada, tüm vatandaşlarımızın özgürlük alanlarını dikkate alan, bütün kesimleri katkı vermeye çağırabilecek, bütün vatandaşlarımızı kuşatan bir anlayışı değerlendiriyoruz. Bunun bir an önce vatandaşlarımızın gündeminden düşmesi gerektiğine inanıyoruz. Makul çoğunluğun kabul edeceği bir çerçeveyle düzenlemenin yapılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bu anlamda katkı vereceğiz. Kendi teklimizle hazırladığımız bir öneri; eğer iktidar gerçekten çözmek istiyorsa, burada bir siyaset mühendisliği yoksa dikkate almasını öneririz.”

“SAYIN GENEL BAŞKAN’IMIZ BUGÜN GENEL MERKEZİMİZE GELEREK ÇALIŞMALARINA BAŞLADI”

Zorlu, “Geçtiğimiz günlerde genel merkezde Ankara İl Başkanlığı için yapılan toplantı sırasında tartışma çıktı ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in bu yüzden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı iddia edildi, bu iddialar üzerin ne söyleyeceksiniz” soruna, “Genel Başkan’ımız, ipe sarılmış bir çeliktir. Onun ortaya koyduğu siyaset tarzı ülkemizin makus tarihini değiştirecek. Bu bahsettiğiniz şeyler bir film senaryosundan ibaret. Sayın Genel Başkan’ımız, bugün genel merkezimize gelerek çalışmalarına başladı” yanıtını verdi.

Zorlu, HDP’nin kapatılması halinde HDP’lilerin Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi listelerinden seçimlere gireceği iddiasının sorulması üzerine, “HDP konusunda görüşmelerimiz nettir. Genel Başkan’ımızın en başından bu yana değerlendirmeleri bu yöndedir. Millet İttifakı’nda ya da Altılı Masa’da bu parti yer almamalıdır. Yeni bir değerlendirmeye de bu konuda açık olmadığımızı ifade etmek isterim” dedi.

“BÖYLE BİR ŞEY ASLA KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL. BUNUN DETAYLARININ, ARKA PLANININ MUTLAKA ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TV100’de katıldığı programda ekrana SADAT reklamının yansıtılmasına ilişkin de “Seçim güvenliği, gerçekten ülkemizin şu anda en çok dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi. Daha önce gerek referandumda gerek seçimlerde bununla ilgili birçok acı tecrübemiz malum. Böyle bir şey asla kabul edilebilir değil. Bunun detaylarının, arka planının mutlaka araştırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.