BDDK'nin açıkladığı yeni TL ticari kredi koşullarına göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

Hazinenin bu adımı sayesinde 17,35 seviyelerinde olan dolar/TL kuru, yaklaşık yüzde 4'lük düşüşle 16,5 seviyelerine düştü. Gün içinde 18,35 seviyelerini gören euro/TL ise 17,6'ya kadar geriledi. Gram altının fiyatı 985 liraya kadar düştü.

DÜZENLEME

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) lira karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi. Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

20 ARALIK GECESİNİN KOPYASI

2021 Eylül ayından itibaren peş peşe faiz indirimi yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonun düşeceğini belirtirken, döviz kurları ve enflasyon patladı. Dolar/TL, 20 Aralık'ta 18'i aşınca hükümet Kur Korumalı Mevduat sistemini devreye aldı. KKM ile aynı gece dolar/TL 10,5-11 seviyelerine geriledi. Ancak bu gerileme uzun sürmedi. Döviz kurları tekrar yükselişe geçti.

Ekonomi yönetimi yükselişe geçen dolar kurunu 13,7 seviyelerinde stabil tutmaya çalıştı. Ancak dolar 15 seviyesine dayandı. Etkisi sınırlı kalan KKM, Hazine ve Merkez Bankası'na maliyet getirdi.