TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 5 Haziran Dünya Çevre Günü açıklamasında kuraklık sorununa dikkat çekti, Türkiye’deki göl ve denizlerin durumunun içler acısı olduğunu vurguladı.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, 5 Haziran Dünya Çevre Günü açıklamasında Türkiye’de çevre tahribatının yüksek seviyede olduğunu belirterek, iklim krizinin derinleştiğini, çevre sorunlarının ülkemizin bugünü ile sosyoekolojik geleceğini tehdit edici boyutlarda olduğunu söyledi. MMO Başkanı Yener, özellikle kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2021 Nisan ayı kuraklık analizine göre Türkiye'nin üçte ikisi şiddetli kuraklık-acil durum düzeyindedir. NASA verileri de aynı yöndedir. Keza hava kirliliği göstergeleri de had safhadadır.”

“GÖL VE DENİZLERİN DURUMU İÇLER ACISI”

MMO Başkanı Yener, Burdur Gölü’nün, Salda Gölü’nün, Marmara Denizi’nin mevcut durumunun içler acısı olduğunu ifade ederek, “Ege, Marmara, İç Anadolu'daki göllerin tamamı kirlenmiştir, denizlerimiz korumasız durumdadır. Sanayi, teknoloji, tarım, enerji, maden, ulaşım, sağlık, eğitim ve diğer alanlara yönelik politikalar ile çevre politikası bir bütünlük içinde ele alınmadan doğayı ve insanı bir bütün olarak gözeten bir ekoloji oluşturulamaz” dedi.