Arkeologlar antik kentte, bir zamanlar Dicle kıyısında yaşamanın nasıl olduğunu daha iyi anlatan eserler de buldu. Kentin, Musul Barajı inşa edildiğinden beri, yani yaklaşık 40 yıldır su altında olduğu belirtiliyor.

Almanya'daki Freiburg Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi ile Kürdistan Arkeoloji Dairesi'nden arkeologlar bölgede kazı çalışmaları yürütüyor. Bölgenin bu şekilde iyi korunma sebebinin MÖ 1350'de kenti yerle bir eden deprem olduğu tahmin ediliyor.

HARİTASI ÇIKARILDI

2018'de kuraklık şehrin sulardan çıkmasına neden olduğunda, eski bir saray kapsamlı bir şekilde belgelendi. Arkeologlar, duvarlar ve kuleler ile tahkimatlar ve büyük bir depo binası da dahil olmak üzere şehrin büyük bir kısmının haritasını çıkardı.

Aralarında güneşte kurutulmuş kerpiçlerden yapılmış iyi korunmuş duvarlar da yer alan buluntulardan bazıları, Dicle kıyısında 3 bin yıl önceki yaşam hakkında fikirler veriyor. Bölgede 100'den fazla çivi yazılı tablet içeren beş seramik kap da ortaya çıkarıldı.

IRAK TEHLİKE ALTINDAKİ BÖLGELER ARASINDA

Irak, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler arasında. Ortalama sıcaklıklar geçtiğimiz yüzyılda yaklaşık 1 santigrat derece arttı. Özellikle ülkenin güneyinde aşırı sıcaklar görülüyor. Musul Barajı rezervuarı, ülkenin en önemli su depolama yeri olarak biliniyor. Bu yılın başlarında, yetkililer mahsulün kurumasını önlemek için suyun bir kısmını boşalttı.