BDDK verilerine göre, 24 Haziran haftasında KKM'de biriken para miktarı 1 trilyon 18 milyar TL'ye ulaştı. Hesaplarda 1 haftalık artış 26 milyar TL oldu. KKM'nin bankacılık sektöründeki payı ise yüzde 14,5'e yükseldi. TL mevduatları içindeki payı ise yüzde 34,5'a ulaştı. Toplam hesaplar içinde yabancı para mevduat oranı yüzde 57,9 olarak kayıtlara geçti.

40 MİLYAR TL ÖDENEK

Dün Meclis'ten geçen ek bütçede, Kur Korumalı Mevduat nedeniyle kur farkı olarak mudilere bütçeden ödenecek miktar, 2022 yılı için 40 milyar TL olarak öngörülmüştü. En az bu kadar Merkez Bankası'nın kur farkı kapsamında mudilere ödeme yapması öngörülüyor. KKM'de en az 3 ay olan vade sonunda kur farkı yüzde 17 civarında olan mevduat faizinin üzerinde olursa kamu fark ödemesi yapıyor.

ŞU ANA DEK 21 MİLYAR TL ÖDENEDİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, TBMM'ye sunulan ek bütçede bu yıl faiz ödemeleri için ayrılan 240 milyar liranın üzerine 89 milyar lira daha eklenerek rekor kırıldığına dikkat çekti: "Hazine ve Maliye Bakanı'nda hiç sıkılma yok. Bakan, 'KKM'nin Hazine'ye tek kuruş maliyeti olmayacak' diyordu. Ama bütçe kanununda olmayan ödenek tertibinden, KKM için şu ana kadar 21 milyar TL ödeme yaptılar. Şimdi de KKM için ek bütçeye 40 milyar TL ödenek koymuşlar. Bu haliyle yılın geri kalanında KKM için sınırlı bir ödenek kalıyor. Döviz kuru alıp başını giderken bunun tutması çok zor."