Alınan grev kararı 29 Ağustos Pazartesi günü başkanlık binası kapısına sendika üyeleriyle birlikte asıldı. Grev kararının ilanı sırasında açıklama yapan Genel-İş Antalya Şube Başkanı, “Belediye yönetiminin toplu sözleşme masasında müzakerelere hiç oturmadığını, eğer bu tutum devam ederse Sendika olarak grev kararını uygulamaya kararlı olduklarını” açıkladı.

BELEDİYE YÖNETİMİ SENDİKA İLE HİÇ GÖRÜŞMEDİ

Yaklaşık üç aydır devam eden toplu sözleşme görüşme sürecinde, sendikanın çağrılarına rağmen belediye yönetimi toplu sözleşme masasına hiç oturmadı. Resmi arabulucu sürecinde de Arabulucunun her türlü uyarı ve çağrılarına rağmen belediye adına toplantıya gelen avukat herhangi bir teklif ya da müzakerede bulunmadı ve hiçbir madde üzerinde görüşme dahi yapılamadı.

İŞÇİLER YASAL HAKLARINI BİLE ALAMIYOR

60 kadrolu işçinin çalıştığı işyerinde işçilerin günlük ücretleri bordrolarında yasal asgari ücretin bile altında gözüküyor. Geçtiğimiz dönemde Türki-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasına üye olan işçiler, sendikanın sorunları ile ilgilenmemesi nedeniyle bu dönem DİSK/Genel-İş Sendikası’na üye oldular. Geçtiğimiz dönemde de belediye yönetiminin Sendikayı muhatap almadığını belirten işçiler, o dönemde toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlandığını, Yüksek Hakem Kurulu’ndan oldukça kötü bir sözleşme geldiği için mağdur olduklarını, ancak o toplu iş sözleşmesinin bile işveren tarafından uygulanmadığını belirttiler. İşyerinde keyfiyete dayalı bir yönetim anlayışı olduğunu belirten işçiler, yasal hakları olan ikramiyelerinin ödenmediğini, işçilerin günlük ücretlerinin yasaya aykırı bir biçimde işveren tarafından düşürüldüğünü, fazla mesai ve tatil günleri çalışmalarının da ödenmediğini belirttiler. En azının 20 yıllık kıdemi bulunan işçiler ücretlerinin yasal asgari ücret seviyesinde kalmasından dolayı şikayetçi ve tepkili.

İŞÇİLERE SENDİKADAN İSTİFA ETMELERİ İÇİN BASKI YAPILIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kumluca Belediyesi’nde ilk kez belediye yönetimini kazanmasından sonra sorunlarının çözüleceğine dair umutlandıklarını belirten işçiler “Seçimden önce örgütlü mücadeleden ve emekten yana olduğunu söyleyen belediye başkanımız sayın Mustafa Köleoğlu göreve gelince tüm işçiler olarak çok umutlandık. Çünkü kadrolu işçi olmamıza rağmen ücretlerimiz asgari ücret düzeyindeydi. Sendikal haklarımızı da kullanmıyorduk. “Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun, seçim öncesi söylediği bir söz var; sendikasız işçi kardeşlerimizin hepsinin sendikal haklarını kazanması için mücadele edeceğiz, bunlar için size söz veriyorum.” Ancak seçim bittikten sonra verilen sözlerin hepsi unutuldu. Bunun dışında işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapılmaya başlandı. Hatta şimdi Temmuz ayında bizlere sendikadan istifa ederseniz yapılan işlere göre net 8.000-TL ile net 10.000-TL ücret verileceği söylenmeye başlandı. Bir kısım arkadaşımız baskılara dayanamayarak sendikadan istifa etti ve onlarla bireysel iş sözleşmesi yapılarak belirttikleri ücretleri vermeye başladılar. Sendikadan istifa etmeyen 30 kişiye ise bu ay asgari ücretin bile altında ödeme yapıldı.” diyerek tepkilerini ifade ettiler.

SENDİKANIN GÖRÜŞME ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI

Genel-iş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük belediye yönetimi ile görüşebilmek ve toplu sözleşme müzakerelerine başlayabilmek için her yolu denediklerini ancak ne yazık ki sonuç alamadıklarını belirtti. Vedat Küçük yaptığı açıklamada “Sendika olarak Bakanlıktan yetki belgesini aldıktan sonra işverene toplu sözleşme çağrısını yaptık. Yasal süre içinde belediye yönetimi yanıt vermeyince bu sefer İŞKUR üzerinden toplantı çağrısı yapıldı. İşveren o toplantıya da katılmadı. Bunun üzerine Resmi Arabulucu aşamasına geçildi. Arabulucunun ısrarları sonucu bir toplantıya belediye adına bir avukat geldi. Avukat ise herhangi bir madde müzakeresi yapmayacağını belirterek sadece uyuşmazlık tutanağını imzaladı. Sonrasında da belediye ile herhangi bir görüşme yapılamadı. Ben bir kez belediye başkanımız Mustafa Köleoğlu’na telefonla ulaşabildim. Telefon konuşmamızda bana, hemen özel kalemime talimat veriyorum toplantı için dedi. Ancak ondan sonra belediyeye her gidişimizde belediye bürokratları bize herhangi bir talimat verilmedi diyerek ve işlerini bahane ederek bizle görüşmek istemediler” dedi. Küçük ayrıca “ CHP il ve ilçe yönetimleri ile ve milletvekilleri ile de görüşüldüğünü, hepsinden görüşmelerin başlaması için destek istendiğini ancak belediye başkanının kendilerini dikkate almadığını belirttiler” dedi. Bu süreçten sonra yasal olarak grev sürecine girdiklerini belirten Küçük, görüşmeler başlamaz ve anlaşma sağlanamaz ise greve çıkacaklarını belirtti. Sendikal baskılara da değinen Küçük, “Kumluca Belediyesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi ilk kez belediyeyi kazandı. CHP’nin gerek programında gerekse söylemlerinde emek ve sendikal haklara özel bir önem veriliyor. Ancak son zamanlarda yaşananlar Kumluca Belediyesi’nde partinin politikaları ile de taban tabana zıt bir durum söz konusu. Üyelerimiz belediye bürokratları tarafından odalara çağrılarak Sendikamızdan istifaya zorlanıyor. İstifa edenlere bireysel iş sözleşmesi yapılarak ücretlerine zam yapılıyor. İşin tuhaf tarafı belediyenin sendikadan istifa edenlere vermeye başladığı ücret ise Sendikamızın toplu sözleşmede istediği taleplere yakın bir düzey olması. Buradan anlaşılıyor ki, belediye yönetimi ile uyuşmazlığımız parasal konulardaki taleplerimiz değil. Görünen şudur: Belediye yönetimi Kumluca Belediyesi’nde sendikalı bir çalışma düzeni yerine Harranlı bir çalışma düzeni istiyor.” dedi. Küçük ayrıca, Sendika olarak bu gelişmeler ilgili yasal suç duyurusu hazırlıklarına başladıklarını belirtti.

SENDİKAL HAKLARA SAYGI GÖSTERİLSİN, TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ BAŞLASIN

Sendikanın talebi toplu sözleşme görüşmelerinin başlayarak sözleşmenin masada imzalanması yönünde. Bugüne kadar yaşanan tüm olumsuzlukların da ancak bu şekilde ortadan kalkacağını belirten Küçük, Belediye Başkanı Mutafa Köleoğlu’na da açık bir çağrı yapıyor. “ Sayın Başkandan talebimiz CHP ilkelerine yakışır bir biçimde işçilerin sendikal haklarına saygı duyması ve toplu sözleşme görüşme masasına oturması. Bugüne kadar yaşanan olumsuzluklar şayet kendisinin bilgisi dışında bürokratlar tarafından yapıldıysa da buna hemen müdahale ederek bu bürokratlarla ilgili gereğini yapmasıdır. Aksi durumda Sendika olarak yaşanan tüm olumsuzlukları belgeleri, kayıtları ve kanıtları ile beraber yasal süreçlere ve kamuoyunun bilgisine taşıyacağız.”

Ama gelin görün ki Kumluca Belediyesinde sendikalaşmaya öncülük eden işçi arkadaşlarımız ve işyeri sendika temsilcilerimizin görev yerleri değiştiriliyor.

Bugün Türkiye işçi sınıfının hali ortada. Bütün işçilerin emekçilerin aldıkları ücretlerin nasıl pula döndüğü de ortada. Üstüne üstük buna karşı mücadele etmesini beklediğimiz bir sosyal demokrat yönetim anlayışının belediye çalışanlarına bu şekilde davranması kabul edilemez. Onlar Kumluca halkından oy isterken halkçı, demokratik, katılımcı, emeğe değer veren bir yönetimi getireceklerini vadettiler”

Açıklamada, belediyenin  sözleşme masasına oturmaması halinde greve çıkılacağı açıklandı. (Grafiti Haber)