Her yıl milyonlarca kişinin 1 Mayıs'ta bir araya geldiği Küba'nın başkenti Havana'daki Devrim Meydanı, bu yıl koronavirüs nedeniyle alınan karar gereği boş kaldı.

Tüm dünyada koronavirüsün damga vurduğu 1 Mayıs kutlamalarında bu yıl öne çıkan görüntülerden biri her yıl 1 Mayıs'larda milyonlarca kişiye ev sahipliği yapan Küba'daki Devrim Meydanı'nın tenhalığı oldu.

"BENİM EVİM BENİM MEYDANIM"

Küba Komünist Partisi'nin aldığı karar gereği bu yıl 1 Mayıs evlerde kutlandı. "#MiCasaMiPlaza" (Benim evim benim meydanım) sloganıyla halkı evde kutlama yapmaya çağıran Cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel, "Tüm yurttaşları sabah 8.00'de ulusal marşımızı okumaya çağırıyorum" demişti.

DEVRİM MEYDANI BOMBOŞ

Diaz-Canel'in çağrısı Küba halkında karşılık buldu ve geleneksel olarak 1 Mayıs'ın kutlandığı Havana'daki Devrim Meydanı tarihinin en tenha 1 Mayıs'ına ev sahipliği yaptı. [caption id="attachment_36405" align="aligncenter" width="768"] Fotoğraf: AFP[/caption]

MİLYONLAR KATILIYORDU

Küba'da ulusal bayram olan 1 Mayıs, sadece Kübalı emekçilerin değil turistlerin de en fazla katıldığı etkinliklerden biriydi. Tur şirketleri, Havana'da Devrim Meydanı'nda yapılan kutlamalara dünya genelinde yüzlerce noktadan turist getiriyordu. Geçen yıl Havana'da yapılan 1 Mayıs kutlamalarına milyonlarca insan katılmıştı.

KÜBA DÜNYAYA YARDIM EDİYOR

Salgın döneminde sokakta gösteri yapılmayan tek ülke olan sosyalist Küba, tüm dünyaya koronavirüsle mücadelede yardım etmek amacıyla yüzlerce sağlık çalışanı gönderdi. Ülke, çoğunluğu yoksul ülkeler olmak üzere toplam 1200 sağlık çalışanını koronavirüsle mücadele için dünyanın farklı noktalarında görevlendirdi. Ülkedeki Covid-19 vaka sayısı 1611 iken salgın nedeniyle tamamı ülke dışından gelen ve Küba'da tedavi gören 66 kişi hayatını kaybetti. 765 kişi ise tedavi edildi.