İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkedeki parti liderleriyle basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Kur'an yakma eylemlerini değerlendirdi. Kristersson, açıklamasında, Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı eylemleri düzenleyenleri, "İsveç'e zarar vermek isteyen dış güçlerin işine yarayan kullanışlı aptallar" olarak tanımladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, "Yabancı aktörlerin, hatta devlet aktörlerinin bu yaşananları İsveç'in güvenliğine doğrudan zarar verecek şekilde kışkırtmaya çalıştığını gördük" diyen İsveç Başbakanı, "Mevcut güvenlik ortamında bu türden eylemleri düzenleyen grup ve kişiler İsveç'e zarar vermek isteyen güçler için kullanışlı aptallar oldu" dedi. Kristersson, İsveç hükümetinin gerginliğin yatıştırılması için diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü ve kendisinin bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

ABD ZİYARETİNDE NATO ÜYELİĞİNİ KONUŞACAK

İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun önemli olduğunu vurgulayan Kristersson, "İsveç, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en önemli güvenlik riskleriyle karşı karşıya. NATO konusunda partilerin farklı düşünceleri var. İsveç'in başvurusunu 28 NATO ülkesinin onaylamasıyla daha güvenli bir duruma geldik ancak henüz NATO üyesi olmadığımızı da göz ardı etmemeliyiz" dedi. Kristersson, bu hafta içinde ABD'ye gidip ülkesinin NATO üyelik süreci hakkında görüşmeler yapacağını da belirtti.

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN SORUŞTURMA

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakan aşırı sağcı ve ırkçı Sıkı Yön Partisi lideri İsveçli Rasmus Paludan ve Hollanda Parlamentosu önünde Kur'an-ı Kerim yırtan Irkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından resen soruşturma başlattı.

NE OLMUŞTU?

İsveç'te Danimarka'nın aşırı sağcı ve ırkçı siyasi partisi Sıkı Yön'ün lideri Rasmus Paludan tarafından düzenlenen eylemde Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması, NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'nin vetosu ile karşı karşıya olan İsveç ile Türkiye arasında yeni bir gerginliğe neden olmuştu. Eylemlerin ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin vetosunu kaldırması için oluşturulan üçlü mekanizma Ankara'nın talebi üzerine iptal edilmişti.