Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın askıya aldığı tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. Peskov, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından tahıl ihracatına izin veren Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya’nın çekilmesi ardından 'sürdürülmesinin mümkün olduğuna inanmadığını' belirtti.

Sputnik'in aktardığına göre, tahıl anlaşmasının sürdürülmesine ilişkin Ankara'nın açıklamaları hakkındaki soruyu yanıtlayan Peskov, “Rusya’nın gemilerin bu bölgelerde gidiş gelişlerinin güvenliğini garanti edemeyeceğini söylediği bu şartlarda anlaşmanın gerçekleştirilmesi pek olası değil” dedi. Kremlin Sözcüsü, “Anlaşma böyle bir durumda çok daha riskli, tehlikeli ve garantiden yoksun bir karaktere bürünmüş olur” ifadelerini kullandı. 

Bununla beraber Peskov, Rusya’nın anlaşmadan çekilmiş olması nedeniyle gereksinimleri olan tahıldan bir ölçüde yoksun kalan yoksul ülkelerin bu zararlarını karşılamaya hazır olduklarını belirtti ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda şu an için üstünde anlaşılmış bir plan bulunmadığını kaydetti. 

NE OLMUŞTU?

Moskova yönetimi, geçtiğimiz günlerde ilhak edilen Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini duyurmuştu. Karadeniz donanması gemilerinin saldırıya uğradığı belirtilirken, gemilerin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı bildirilmişti. Bakanlık açıklamasında, "Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" denilmişti. 

Rusya'nın kararının ardından BM'den yapılan açıklamada ise, Kiev ve Ankara ile 16 geminin hareketi için anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Öte yandan, bugün Türk Devletleri Teşkilatı 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın anlaşmadan çekilme kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle mütereddit davransa da insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz."