Kremlin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Hristiyanlara ait objelerin korunacağı garantisini verdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ayasofya için garanti vermiş.

TALEP ERDOĞAN'DAN

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ayasofya ile ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre görüşme Erdoğan'ın talebi üzerine gerçekleşti.

"RUSYA TOPLUMU TEPKİLİ"

Sputnik’in aktardığına göre, Putin görüşmede, kararın ülkesinde yarattığı ‘büyük toplumsal tepkiyi’ iletti. Kremlin’e göre Erdoğan da bunun karşısında ‘gereken açıklamayı yapıp yabancı ülke vatandaşları dahil dileyen herkesin Ayasofya’ya girebileceğinin ve Hristiyanlar için kutsal olan objelerin korunacağının garantisini verdi. Bunun yanında telefon görüşmesinde, Suriye’deki çatışmaların sona ermesi adına Astana üçlüsü mekanizması dahil, ortak çabaların genişletilmesinin önemi üstüne konuşuldu. Putin ile Erdoğan, Rusya ve Türkiye savunma bakanlıkları üstünden Suriye’nin kuzeydoğusunda ve İdlib’de yapılan işbirliğine ‘yüksek not verdiler’. Rusya ve Türkiye liderlerinin gündeminde Libya da yer aldı. Libya’da askeri güç kullanımının bir an önce sonlanması ve müzakere sürecine geri dönülmesinin gerekliliği üstünde duruldu. Ayrıca liderler, bu konudaki ortak siyasi-diplomatik çabaları aktif hale getirmek konusunda anlaştı.