Tüketicilerin güvenli alışveriş yapabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de güvenli alışveriş ya da bilinen diğer adıyla 3D Secure oluyor. Bu sistem sayesinde müşterilerin cep telefonuna bir kod gönderilmekte ve böylece kart sahibinin haberi olmadan kredi kartı kullanımı engellenebiliyor. Posta gazetesine konuşan Av. Elif Akar'ın uyarıları şöyle:

HANGİ SİTELER GÜVENLİ?

  • Alışveriş yapmak istediğiniz internet sitesinin adresinde kilit işareti varsa ve https// yazıyorsa bu site SSL sertifikasına sahip demektir. Kilit işaretinin üstüne tıkladığınız zaman son kullanma tarihini görüp sertifikanın geçerlilik süresine bakabilirsiniz.
  • Ayrıca alışveriş sitelerinde, ödeme sayfasında da mutlaka “https” etiketi ve kilit işareti bulunmalıdır. Ödeme sırasında buna da dikkat edin.
  • Alışveriş yaparken kredi kartıyla ödeme sırasında kart bilgilerinzin çalınmaması için 3D Secure olup olmadığına dikkat edin. (Bankanızdan anlık olarak telefonunuza gelen şifre ile alışverişe onay verilen sistem) Eğer 3D ödeme sistemi yoksa, burası kredi kartınız için güvenli bir alışveriş ortamı sunmuyor demektir. Çünkü 3D Secure, müşterilerin kredi kartları veya banka kartları ile alışveriş yaptıkları zaman banka ve iş yerleri arasındaki ortak güvenlik sistemidir. 

UYGULAMA ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPACAKSANIZ...

  • Alışverişi telefonunuzdan ve uygulama üzerinden yapacaksanız, alışveriş sitesinin uygulamaısnı iOS tabanlı telefonlar için App Store, Android tabanlı telefonlar için Google PlayStore'dan indirin.
  • App Store veya PlayStore üzerinden indirmeden önce uygulama sağlayıcısıyla (provider), hali hazırdaki web sitesinin yasal hak sahibinin aynı olmasına dikkat edin. PlayStore'da buna daha fazla dikkat edin. Eğer indirdiğiniz uygulamada, uygulama sağlayıcı farklı, e-ticaret sitesinin sahibi farklıysa, uygulama, bilinen bir e-ticaret sitesini taklit ediyor demektir.
  • Buna göre, uygulama sağlayıcı örneğin Site Sahibi A.Ş ise, web sitesinde de aynı şirket adının yer alması gerekir. Eğer emin değilseniz, doğru uygulamanın indirme adresi e-ticaret sistesini web sitesinde yer alıyordur. Uygulamayı web sitesi üzerinden tıklayarak indirin. (Sadece e-ticaret sitesinin güvenli web sitesi üzerinden) 
  • Ayrıca kredi kartı bilgilerinizi girmeden önce VPN benzeri bir bağlantının açık olup olmadığını kontrol edin. Açıksa kapatın.