HABER: ESRA TOKAT

Trans kadınların gerçeğe dayanan hayat hikayelerini konu eden ‘Kozadizisinin afişi yayınlandı. Başrolünde iki trans kadın oyuncu Göksu Başaran ve Bergüzar Bercan Meran ile sosyal medya fenomeni trans kadın Esef Su'nun yer aldığı ‘Koza’  YouTube üzerinden yayınlanacak dizinin İstanbul’daki galası ise 30 Mart’ta yapılacak.

LGBTİ+’ların yaşadıkları zorlukları, kadın cinayetlerini, şiddeti ve bu süreçteki mücadelelerini konu alan ‘Koza’nın yapımcılığını dizideki başrollerden biri de olan Göksu Başaran yaptı. Koza’nın senaryosunu kaleme alan İsa Aslan yönetmenliğini de üstlenirken, görüntü yönetmenliğini ise Murat Karamercan yaptı. 16 yıldır oyunculuk yapan Başaran aynı zamanda dizide Sinem karakterine de hayat veriyor.

göksu başaran-1

"ÖTEKİLEŞTİREN HERKES İÇİN KOZA'YI VAR ETTİK"

Koza’nın yapımcısı Göksu Başaran ile Koza’ya dair konuştuk. Başaran ‘Koza’ hakkında “Sadece LGBTİ+’lar değil, tüm ötekileştirilen kadınlar ve hatta erkekler dahil herkes için Koza’yı var ettik. İzleyen herkes hikayemizi çok iyi anlayacak” sözlerine yer verirken “Hayalimi gerçekleştirdim. Koza’nın ilk iki bölümü tamamen benim hikayem üzerinden şekilleniyor” diyerek Koza’yı şöyle anlattı:

"İLK 2 BÖLÜM BENİM HİKAYEM"

“Pandemide her sektörde olduğu gibi bizde kapanmalardan etkilendik. Zor bir dönemden geçtik. Ancak evde oturan bir oyuncu paslanır bu yüzden de sürekli bu dönemde ‘ne yapmalıyım?’ diye düşünürken Koza’nın hikayesini yazmaya başladım. Koza’nın ilk iki bölümü aslında benim hikayem üzerinden şekillendi, geçmişte yaşadıklarım var. Bergüzar Bercan Meran benim hikayemi canlandırdı aslında."

"KOZALARINDAN ÇIKAN KELEBEKLER GİBİ ÇOK GÜÇLÜYÜZ"

Kelebeklerin kozadan çıkması için çok güçlü olması gerektiğini, bu yüzden de dizinin adının Bergüzar Bercan Meran tarafından ‘Koza’ olarak önerildiğini ve afişinin de bu yönde tasarlandığını anlatan Başaran “Bizler tüm ötekileştirilenler olarak kozalarından çıkan kelebekler gibi çok güçlüyüz. Sadece LGBTİ+’lar değil, tüm ötekileştirilen kadınlar ve hatta erkekler dahil herkes için Koza’yı var ettik. İzleyen herkes hikayemizi çok iyi anlayacak” dedi.

koza afiş

"BU BÖYLE GİTMEZ, BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Sinema ve dizi sektöründe LGBTİ+’ların ötekileştirildiklerine de değinen Başaran, “Sürekli hedef gösteriliyoruz bu da başka insanlara cesaret veriyor. LGBTİ+’ların yasal hakları var, biz de bu ülkenin yurttaşlarıyız” dedi. Sektörde trans kadınların temsilinin sadece nezarethanelerde bir suçlu olarak değil; bir hastanede doktor, bir okulda öğretmen olarak da temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Başaran, “Ben bu zamana kadar trans kadının bir avukat olduğunu, bir mühendis olduğunu hiç görmedim. Bu yıllardır bize dayatılıyor. Ancak elbette bu değişecek, böyle gitmeyecek ve bunu biz değiştireceğiz” dedi.

USTA SANATÇI SUNA SELEN İLK BÖLÜMDE

83 yaşındaki usta sanatçı Suna Selen’in de ilk bölümünde konuk olarak yer aldığı dizinin kadrosunda Nilüfer Kılıçarslan, Bergüzar Bercan Meran, Göksu Başaran, Esef Su, Dilara Tor, Sinan Uysal, Ulvi Yiğit, Umut Batı, Göktürk Terzi ve Nazlı Irmak Tanrıverdi yer aldı. Öte yandan Başaran dizinin her bölümünde ünlü bir oyuncunun da yer alacağını bildirdi.

suna selen