Yükselen uluslararası enerji fiyatları, Kosova'nın artık elektrik ithal etmeye gücünün yetmediğini açıklamasıyla Avrupa'da elektrik kesintilerine neden oldu ve Rusya ile olan gerilimin bu kış kıtayı krize sürükleyeceğine dair korkuları artırdı.

Enerji dağıtım şirketi KEDS'in bir sözcüsüne göre, ülkedeki tüketicilere, iki saatlik aralarla durdurulacak bir şekilde altı saatlik elektrik kullanımına izin verileceği söylendi.Planlanmış bir bitiş tarihi olmayan ve Pazartesi günü açıklanan enerji tayınlaması, Kosova'nın elektrik ithal edemeyeceği anlamına gelen yüksek toptan satış fiyatlarına adeta bir örnek oldu. Neredeyse tamamı ağır kirletici kömürle çalışan elektrik santrallerinden gelen yerli üretim kapasitesi, talebin yaklaşık üçte ikisini karşılamaya yetiyor.

Kosova, Avrupa'nın en küçük ve en fakir ülkelerinden biri olmakla birlikte, planlı kesintiler uygulama hamlesi, diğer Avrupa ülkelerinin de bu durumu takip etmek zorunda kalabileceği korkusunu da beraberinde getirecek. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tetiklediği yüksek fiyatlar, Avrupalı liderlerin potansiyel olarak karne kullanımı da dahil olmak üzere gaz kullanımını azaltmak için çok taraflı bir plan üzerinde anlaşmaya çabalamasına neden oldu.

Kış yaklaşırken ve ufukta kesin bir kriz çözümü gözükmezken, enerji fiyatları yükseldi ve İngiltere, vatandaşları bu kış ortalama 4.000 £ 'dan fazla ortalama ev enerji faturası beklemeleri konusunda uyardı.

Bununla birlikte, Kosova'daki durum oldukça kritik çünkü ülkedeki jeneratörlerin yaklaşık yarısı rutin kış öncesi bakımı nedeniyle kapalı. Bu ayın başlarında, Kosova parlamentosu hükümete elektrik kesintileri de dahil olmak üzere krizle başa çıkmak için adımlar atma yetkisi vermek için 60 günlük olağanüstü hal ilan etti.Sıcaklıkların donma seviyesinin altına düşmesiyle tüketimin rekor seviyelere yükseldiği Aralık ayında da benzer elektrik kesintileri uygulanmıştı.

Güç krizi, Kosovalı Sırp azınlığın Kosovalı plakalara geçişini isteyen tartışmalı yeni bir düzen üzerine komşu Sırbistan ile artan gerilim zemininde ortaya çıktı.

Priştine, eski Yugoslavya'daki uzun ve karmaşık bir dizi askeri çatışmanın ardından 2008 yılında Belgrad'dan bağımsızlığını ilan etti, ancak Sırbistan Kosova'yı hâlâ kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.