Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, gelecek ay yapılması planlanan 24. Geleneksel Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne ilişkin canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pandemi döneminden de örnekler veren, güreşseverlerden ve güreş ağalarından destek isteyen Köleoğlu, şunları kaydetti:

“5, 6 ve 7 Mayıs 2023 tarihlerinde Türkiye’mizin dört büyük güreşinden biri olan Antalya’mızın Kumluca ilçesindeki güreşlerimizi gerçekleştireceğiz. Bu süreç çeyrek asırdır devam eden bir süreç. Çeyrek asırdır yörükler, pehlivanlar diyarı Kumluca’mızın dualı çayırlarında güreşlerimiz bugüne kadar geldi. Eylül 2022’de çeyrek asırdır yaptığımız gibi federasyona izin almak için başvurumuzu yaptık. Bu yıl bir aksilikle karşılaştık. Federasyonu'muza başvurmuş olduğumuz izinle alakalı şu saate kadar bir cevap gelmedi. Saatler kalan ve Türkiye’nin dört büyük güreşlerinden biri olan dualı çayırlarımızda bütün pehlivanlarımızın kol bağlamak için heyecanla beklediği Karatepe Güreş Arenası’nda belki de güreş olmayacak. 

Yıllardır bu işe emek harcayan Antalyalılara izin kağıdını vermiyorsunuz. Güreş ligini destekliyoruz ancak federasyondan aynı futboldaki gibi kuralların olduğu bir kitapçığı basınından, siyasilere, güreş ağalarından, güreş düzenleyen Belediyeler Birliği'nin tüm üyelerine kadar bütün herkesin bildiği bir sisteme geçmesini istiyoruz. Burada geleneklerimize göreneklerimize bağlılıkla bütün siyasi partilerimiz aynı açıklamayı yapıyor. Özellikle ağalık sitemi geleneklerimizi yaşatan bir seremonidir. İnsanlara ikramlardan, karşılanma ve uğurlamaya kadar bir seremonidir. Güreş tertip başkanıyla birlikte oranın güreş ağaları o bölgenin kültürünü yansıtır. Dualı çayırlarımız arenamızda da pehlivanlarımız kol bağlar. Orda hakemlerimiz resmi işlemlerini yapar. Hakemlerimiz resmi işlemlerini yapar. Onun dışındakiler oradaki insanların kendi kültürlerini tüm Türkiye’ye aktardığı bir ortamdır. Bu sitem güreş ağalık sistemini de yok ediyor. Ben buradan tüm güreş ağalarına sesleniyorum: Kumluca’mızdan başta olmak üzere ata sporumuza destek açıklamalarını bekliyoruz. 

Bütçemiz hazır. Geleneksel Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne Federasyon'umuzun izin vermesi koşuluyla 5, 6 ve 7 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştireceğimize söz veriyorum. Kumluca’mıza hayırlı uğurlu olsun diyorum.”