İzmir'de boşanma aşamasındaki Cansu Geyik'i 21 Mayıs 2022'de katleden Metin Aydoğdu hakkında “Kasten öldürme” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla açılan davanın 2'nci duruşması Bayraklı Adliyesi 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fail Metin Aydoğdu'nun hazır bulunduğu duruşmaya, Geyik’in ailesi, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), failin ailesi ve çok sayıda kadın katıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Komisyonu'nun davaya katılma talebi “Suçtan zarar görmedikleri” gerekçesiyle mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

'KORKUDAN ŞAHİT OLMADILAR' 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Geyik’in teyzeleri Leyla Sever ve Songül Cihangir ve kuzeni Merve Çakıcı tanık olarak dinlendi. Geyik’in kuzeni Merve Çakıcı, failin Cansu Geyik’e sürekli şiddet uyguladığını, ailesiyle görüşmesine izin vermediğini, görüştüğü süre zarfında da şiddet uyguladığını söyledi. Metin Aydoğdu’nun Geyik’e satır ve pompalı tüfekle saldırdığını söyleyen Çakıcı, buna şahit olan mahallelinin, failin korkusundan şahitlikten kaçındıklarını belirtti.  

Tanık olarak çağırılan fail Metin Aydoğdu’nun yeğeni ve ablası ise tartışmaların her ailede olabileceğini, Geyik’e şiddet uygulamadığını savundu. Kardeşinin cinayetten sonra kendi evine gittiğini söyleyen abla Aydoğdu, birçok soruya çelişkili yanıtlar verdi. 

'DELİL TOPLAMADA ÖZENSİZ YAKLAŞILDI' 

Daha sonra söz alan Geyik’in avukatlarından Nergis Tuğba Aslan, Aydoğdu’nun ablasının çelişkili ifadeler verdiğine dikkat çekerek, kardeşi gelmeden önce polislerin kardeşini aramaya geldiğinin sabit olduğu ve kanlı kıyafetlerin yok edilmesiyle delil karartılması ve suça iştirak edilmesi yönünden sanık sıfatında mahkemede yer alması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca eve giden polislerin tutanak tutmadıklarını belirten Aslan, polislerin delilleri toplama noktasında yeterli özeni göstermediğini ve bu yüzden bazı delillerin dosyada bulunmadığını kaydetti. 

ÇOCUĞUN DURUŞMAYA GETİRİLMESİNE TEPKİ 

Av. Aslan, Geyik’in çocuğunun davaya getirilmesine de itiraz etti. Çocuğun davaya getirilerek failin ailesi tarafından kullanıldığını belirten Aslan, velayet durumunun devam ettiğini ve çocukla fail arasında menfaat çatışması bulunduğunu söyledi. 

Fail Metin Aydoğdu ise, suçlamaları reddetti. Fail avukatı ise, tanık ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, failin eve kesicisi aletle gitmediğini ileri sürdü. 

Mahkeme verilen kısa aranın ardından kararı açıkladı. Mahkeme başkanı, bir diğer duruşmada başka tanıkların dinlenmesine karar vererek, duruşmayı 2 Haziran 2023 tarihine erteledi.

'KORUMA KARARINA RAĞMEN KATLEDİLDİ' 

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan KCDP üyesi Tülin Osmanoğulları, Cansu Geyik’in fail hakkında aldırdığı uzaklaştırma kararını hatırlatarak, karara rağmen katledildiğini söyledi.

Kadınları korumayanların şimdi de 6284 sayılı kanunu hedef aldıklarını ifade eden Osmanoğulları, “6284’e karşı seçim ittifakı oluşturdular. Kadınlar eşitlik için mücadele etmeye devam edecek. Bu davada da, katilin en ağır cezayı alması için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.