Konya Büyükşehir Belediyesi ile Filistin’in El Halil Belediyesi arasında, İsrail askerleri tarafından evi yıkılan Filistinli bir ailenin evinin yeniden inşa edilmesi için protokol imzalandı.

Filistin’i ziyaret eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yerel yönetimler alanında tecrübe paylaşımı amacıyla Filistin’de temaslarda bulundu.

Altay, Filistin programı kapsamında, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil Belediyesi’ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Teysir Ebu Suneyne ile görüştü.

Altay ve Filistinli mevkidaşı, İsrail güçleri tarafından 2021’de El Halil’in Cebel es-Sandas beldesindeki evi yıkılan Filistinli el-Atraş ailesinin evinin yeniden inşa edilmesi için protokol imzaladı.

Ebu Suneyne, İsrail tarafından en temel hakları olan onurlu yaşamaktan mahrum bırakılan Atraş ailesinin evinin yeniden inşasının, bu ailenin çocuklarının yüzünü güldüreceğini belirterek, destekleri için mevkidaşı Altay’a ve Konya Belediyesi'ne teşekkür etti. (aa)

Görüşme kapsamında Ebu Suneyne, Türk heyetine, İsrail güçlerinin sürekli hak ihlallerine tanık olan El Halil kentindeki siyasi durum hakkında bilgi verdi.

Ebu Suneyne, ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı ve yeniden göreve seçildiği 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dolayısıyla da Türk halkını tebrik etti.

Görüşmenin ardından Altay ve heyetini, El Halil’in tarihi Eski Şehir bölgesinde gezintiye çıkaran Ebu Suneyne, kentteki kutsal Halil İbrahim Camii’ni, trafik ışıkları kontrol merkezini ve itfaiye merkezini gezdirdi.

Ziyarete ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kardeş belediyesi olması dolayısıyla El Halil Belediyesi ile ilişkilerinin sürekli olarak devam ettiğini belirtti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin yanı sıra Dünya Belediyeler Birliği’nin ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin de başkanlığını yapan Altay, “El Halil Belediyemizi ziyarette bulunduk. Kardeşlik ilişkileri kapsamında yürüttüğümüz projeler var. Yaklaşık 2 yıl önce İsrail hükümeti tarafından yıkılan Filistinli bir kardeşimizin evini yeniden inşa etmekle ilgili bir protokol imzaladık.” diye konuştu.

Filistin programı kapsamında Altay, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’yı ve Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosluğu’nu da ziyaret etti.