Evlerimizde yer alan eşyalar, onlarca farklı risk nedeniyle zarar görebilir. Buna ek olarak, evlerde kimi zaman sağlık, kimi zaman çilingir gibi farklı hizmet ihtiyaçları da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumları tek çatı altında güvence altına alan konut sigortası birçok vatandaşın tercih ettiği bir sigorta türü. Konut sigortası ile ilgili merak edilenleri, Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol yanıtladı.

Konut sigortası nedir, kim tarafından yaptırılmalı?

Ev sigortası olarak da bilinen konut sigortası, zorunlu bir sigorta türü değildir, bununla birlikte geniş kapsamı nedeniyle evlerde 360 derece güvence sağlar. Konut sigortasının teminatları oldukça kapsamlı olmakla birlikte, genel olarak evi ve eşyaları deprem, yangın, su baskını, hırsızlık gibi risklere karşı güvence altına alır. Evlerde görülmeyen kazalara karşı, yüksek maliyetlere neden olabilecek durumları risk olmaktan çıkaran konut sigortasını kim yaptırmalı sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Konut sigortasını ev sahibi yaptırabilir ancak kiracılar da konut sigortasından yararlanabilir.

Konut sigortası teminatları nelerdir?

Konut sigortası poliçesinin karşıladığı hasarlar ve durumlar, sigorta şirketlerinin teminatlarına, poliçelerine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, konut sigortası fiyatlar 2022 ve önümüzdeki yıl içinde değişirken, nihai bir fiyat almak için online teklif almak mümkün. Konut sigortası ne işe yarar diyenler için genel teminatlar şu şekilde:

Yangın: Konut sigortasında yangın, patlama ve yıldırım düşmesi ana teminatlar içinde yer alır. Bu kapsamda yangında zarar gören eşyalar güvence altına alınır.

Deprem: Depremin riskleri DASK ile güvence altına alınmış olsa da, konut sigortası DASK’ın kapsamadığı riskleri de güvence altına alır.

Hırsızlık: Konut sigortasında önemli teminatlardan biri de hırsızlıktır. Hırsızlık sonucunda oluşan hasar, konut sigortası ile güvence altındadır.

Bunlara ek olarak cam kırılması, ferdi kaza, tesisat kazaları, araç çarpması, gasp, duman ve enkaz kaldırma gibi konular da konut sigortasında yer alabilir. Bu anlamda baktığımızda konut sigortaları oldukça geniş bir kapsama sahiptir.

Hasarsızlık indirimi alınabilir mi?

Konut sigortası, zorunlu olmamasına karşın sağladığı avantajlarla öne çıkan bir poliçe türü. Konut sigortasında da diğer sigortalarda olduğu gibi hasarsızlık indirimi almak mümkündür. Poliçe döneminde bir hasar söz konusu olmazsa hasarsızlık indiriminden yararlanılır. Yeni poliçede buna göre bir indirim uygulanır. Konut sigortasının karşılamadığı durumlar nadir de olsa söz konusu. Konut sigortalarında değerli para ve mücevher gibi varlıklar kapsam dışı kalabiliyor.

Çok yönlü bir güvence için, uygun konut sigortası herkes için önem taşıyan bir konu. Ev sigortası sorgulama ile, bir konutun mevcut sigorta durumu sorgulanabilir. Konut sigortası teklifi alma, online olarak gerçekleşmesi ile çok pratik bir işlemdir.