Konsensus Araştırma Şirketi sahibi ve Genel Müdürü Murat Sarı, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine iki aydan az bir süre kalmışken son durumla ilgili gözlemlerini Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye anlattı.

İşte Avrasya Araştırma’nın son anketi! Seçim ilk turda bitiyor…

Murat Sarı açıklamalarında şunları kaydetti:

‘SEÇİM İKİNCİ TURA KALMAYACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR’

Sarı seçimlerin ikinci tuta kalma ihtimaliyle ilgili şu değerlendirme ve öngörülerde bulundu:

“Şimdi, oylar bölünüyorsa her iki taraf için de bölünüyor ve şu riski getiriyor; Meclis seçimine bakacaklar, Meclis 2 turlu değil, seçim ikinci tura kalırsa seçmen hangi parti ne kadar oy almış, kim iktidarı ele geçirmiş ona bakacak.

Yaptığımız araştırmalar gösterdi ki; iki partiden hangisi Meclis çoğunluğunu almışsa o ittifakın adayına yüzde 5’ler civarında oy eklenecek, bu da seçimin sonucunu etkileyecek. Bu kim olur, ne olur bugünden söylemek, ikinci turu tahmin etmek öyle kolay bir şey değil işin açıkçası.

Ama ben 1989’dan bu yana siyasal araştırma yapan biriyim, 33 senelik bir araştırmacı olarak şunu çok net söyleyebilirim ki bu seçim 2’inci tura kalmayacak gibi gözüküyor. ‘İspatla’ derseniz ispatlayamam ama çok ‘2’inci tura kalacak’ gibi bir hava yok ortada. Oyları birbirine çok yakın, 2 taraf da birinci turda bitmesi için elinden geleni yapacak ve biri geçecek.”

ERDOĞAN’A OY VERMEYECEK KESİM SAYISI ARTTI

Önce 2018 seçimlerinin sonuçlarından örnek veren Sarı “Ak Parti+ MHP yüzde 53.6 alıyor, adayı Tayyip Erdoğan bunun 2 puan altında, bu ne demek? İttifak seçmeninin bir kesimi Erdoğan’a oy vermiyor, bu seçimde bu oran daha da arttı diye düşünüyorum. MHP’ye, Yeniden Refah’a oy verecek ama Erdoğan’a vermeyecek bir kitle var, bu çok göz ardı ediliyor.” ifadelerini kullandı