İzmir Konak Belediyesi’nin “Konak Söyleşileri” etkinliğinde bu sezonun ilk konuğu; gazeteci, yazar, yönetmen Nebil Özgentürk oldu.

Nebil Özgentürk’ün gazeteci yazar Barış İnce’nin sorularını yanıtladığı programı, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Konak Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlarla birlikte çok sayıda Özgentürk hayranı izledi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde dün düzenlenen etkinlikte, Özgentürk’ün 100’üncü yıla girerken bir Cumhuriyet hikayesini Nazım Hikmet şiirleri eşliğinde ortaya koyduğu Atatürk Belgeseli gösterimi yapıldı.

BATUR: FABRİKA AYARLARINA DÖNMEMİZ LAZIM

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Söyleşileri'nin konuğu Nebil Özgentürk’e ve Barış İnce’ye teşekkürlerini iletti. Karamsarlığı dağıtan, umudu çoğaltan bir akşam yaşadıklarını belirten Başkan Batur, “1923’teki, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllardaki fabrika ayarlarına dönmemiz lazım. O dönemdeki atılımları, devrimleri yeniden gerçekleştirmek lazım. Karamsarlığa gerek yok. Geliyor gelmekte olan, hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.

ÖZGENTÜRK: İZMİR CUMHURİYET’İN ANAVATANIDIR

İzmirlilerin Atatürk, eğitim devrimi, kadın devrimi ve barış üzerine bir sohbete tanıklık ettiği Konak Söyleşileri'nin konuğu Nebil Özgentürk, Yaşar Kemal, Can Yücel gibi Türk Edebiyatı'nın usta isimleriyle olan anılarını da anlattı. Umuda vurgu yapan Özgentürk, İzmir’in, İzmirlilerin umudu yeşerttiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Konak Söyleşileri başlığı altında bir dostlar sofrası oluşturduğunuz için başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. İzmir; Cumhuriyet’in, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının anavatanıdır. O yüzden belgeselin burada gösterilmesi çok anlamlı oldu. Bir İzmir dostu olarak, burada olmaktan çok mutluyum. Karanlığa inat, alçaklığa ve hakarete inat, Cumhuriyet’in kurucularına saygısızlığa inat bir kenetlenme olduğunu düşünüyorum. Bu, muhteşem bir şey. Bakın, 9 Eylül’de İzmir, bütün dünyaya meydan okudu. Bu, çok gurur verici bir şey. Hepimize umut verdi. Belgesellerle, filmlerle olmuyor sadece. Meydanlarda, sokaklarda olmak gerekiyor. O gün, 9 Eylül’de burada ben çok umutlandım.”

İNCE: KARANLIĞI BİRBİRİMİZE KENETLENEREK AŞACAĞIZ

Söyleşinin yönlendiriciliğini üstlenen gazeteci-yazar Barış İnce de Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının toplumun temelini attığını belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’nin geçirdiği karanlık dönemi direnerek, mücadele ederek ve birbirimize kenetlenerek aşacağız. Ancak bu karanlık günler, bize hem direnci hem de umudu gösterirken aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına daha fazla önem vermemiz ve bağlanmamız gerektiğini de gösterdi. Bugün görüyoruz ki laiklik ve bağımsızlık, bu toplumun temeliymiş. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaptığı devrimlerle bu ülke kenetlenmiş ve bir gelecek ufkuna doğru yürüyebilmiş.”