Haber Merkezi

İzmir'de Konak Kent Konseyi ve Konak Belediyesi, Dünya Su Günü kapsamında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) bu yılki temasının “Yeraltı Suları ve Görünmezi Görünür Kılmak” olduğu hatırlatılarak, “Su Yaşam Hakkıdır. Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz” denildi.

DİSK, KESK, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabipler Odası, İzmir Barosu, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyi, İzmir Yaşam Alanları ve EGEÇEP’in de imzacı olduğu ortak basın metni yoğun bir katılımla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kamuoyu ile paylaşıldı.

Etkinliğe Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, siyasi parti temsilcileri, TMMOB’a bağlı odalar, İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü ve Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu, İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Ali Nuri Köse ile sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, sendika temsilcileri, Konak Belediyesi Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

“SU YOKSA, HAYAT YOKTUR”

Açıklama öncesinde kurum temsilcilerinin mesajları dikkat çekti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur; “Su kaynaklarımızın tehdit edecek hiçbir adıma müsaade edilmemelidir. Çünkü su, dünyanın en önemli kaynağıdır. Su yoksa hayat yoktur” dedi.

konak-kent-konseyi (4)

İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı da özellikle iklim değişikliği, bilinçsizce ve vahşi sulama sonucunda su kaynaklarının tüketildiğini, Gölmarmara’nın bu örneklerden biri olduğu belirterek, şunları söyledi:

“Kendi bölgesinde olmamasına rağmen her iki büyük kenti etkileyecek olan Gölmarmara Gölü’nün susuz kalmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı çalışmalarından umutluyum.”

konak-kent-konseyi (3)

Çevre Mühendisleri Odası’ndan Helil İnan Kına ise, BM’nin bu yılki temasının “Yeraltı Suları ve Görünmezi Görünür Kılmak” olduğunu hatırlatarak, “Bu suların gelecek kuşaklara temiz ve sağlıklı bir şekilde aktarılması için Çevre Mühendisleri Odası olarak her türlü desteğe hazırız” dedi. 

konak-kent-konseyi (1)

“SUYUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ, METALAŞTIRILMASI, TİCARİLEŞMESİNE HAYIR”

Basın açıklamasını okuyan Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, şunları kaydetti:

“2022 Yılı Dünya Su Günü Teması ile ‘Yeraltı Suyunu Görünür Kılmak’ hedefleniyor. Bizler Suyumuza yönelik tehditleri, tüm canlılara ait olan su, toprak, doğal varlıklarımızın özelleştirilmesi, çok uluslu şirketlerin eline geçmesi süreçlerine karşı mücadeleyi de görünür kılmayı sürdürüyoruz. Sulak alanlarımızın, su varlıklarımızın yaşamın sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip olduğu için bizler tüm bu olumsuzluklarla mücadele ediyoruz. Bizler yaşamsal sorumluluğumuzun, yükümüzün ağırlığı ve örgütlü mücadele bilinci ile, suyun en temel yaşam hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, suyun özelleştirilmesi, metalaştırılması, ticarileşmesine HAYIR diyoruz.”