Bianet’in haberine göre, 13 Ocak 2022'de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karar ile başta Avdan olmak üzere Denizli'nin Tavas ilçesinin farklı noktalarını da kapsayan 3 bin 760 dönüm arazi (yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğünde) maden üretimi için acele kamulaştırıldı.

Bölge halkı kararı yargıya taşısa da Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. kömür çalışmalarına devam etti. Şimdi ise bölgeden çıkarılacak kömür, Muğla'daki Yatağan Termik Santrali'nde kullanılmak isteniyor.

"VATAN HAİNİ"


Avdan Platformu Sözcüsü Avukat Ozan Orpak, kamulaştırmanın yıldönümünde Avdanlılar olarak verdikleri mücadeleyi de anlatarak şunları dedi:

"Avdan Platformu olarak uzun zamandan bu yana Avdan'da mücadele ediyoruz. Son bir yıldır da acele kamulaştırma kararına karşı hukuki mücadelemize devam ediyoruz. Biz ülkemizin ve dünyanın enerji krizi içinde olduğunu biliyoruz ve hiçbir zaman da enerjiye karşı değiliz. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ismine ek olarak Paris İklim Anlaşması gereği 'İklim Bakanlığı' ibaresi eklenmesine rağmen Bakanlığın Avdan aleyhine Açık Kömür İşletmesine izin vermesinin de şaşkınlığını yaşıyoruz.
"Ancak şirket hukuk dışı yolları izlemekten geri kalmıyor. Avdan sakinleri topraklarını korumak için Türk bayraklarıyla şirkete tepki gösterirken şirket yetkilileri köylülere 'Vatan haini' diyerek tehdit ve tahrik ediyorlar. Avdan halkı o topraklarda doğdu, o topraklarda ölmek istiyorlar ancak şirket her dakika doğamızı, tarımı, ekolojik hayatı, binlerce yıllık tarihimizi, suyumuzu yok etmeye devam ediyor. Unutulmasın ki Toprak Bizim..."