Karl Marx ve Freidrich Engels tarafından kaleme alınan Komünist Manifesto, ilk kez Oyun Sandalı tarafından tiyatro sahnesine taşınıyor. Oyunun dünya prömiyeri bu akşam saat 21.00’de Sahneden Naklen olarak, İngilizce altyazı ile gerçekleştirilecek.

Moda Sahnesi’nin Sahneden Naklen etkinlikleri kapsamında İngilizce altyazılı olarak sahnelenecek eser, Oyun Sandalı’nın imzasını taşıyor. Doğan Görev’in çevirisi kullanılarak Harun Güzeloğlu tarafından sahneye uyarlanan ve yönetilen “Manifesto”da, Cansu Fırıncı rol alıyor. Aydemir Güler’in metin danışmanı olduğu oyunun koreografisi Gülgün Nural’a, kostüm tasarımı Nazan Celebci’ye, ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a, görsel tasarımı Orçun Kaya’ya ait. Oyunun sahne tasarımını da Harun Güzeloğlu yapmış.

ÖLÜMSÜZ ESER

Marx ve Engels’in dünyayı sarsan eseri “Manifesto”, dünyadaki neredeyse tüm dillere çevrilmiş, yüzlerce kez yasaklanmış, büyük toplumsal değişimlerin işaret fişeği olmuş bir kitap. Dünyada ilk kez tiyatro sahnesine taşınan “Manifesto”da, “ezenler” ve “ezilenler” arasındaki kavganın çözümlemesini yapıyor, bir yol haritası sunuyor.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İÇİN

Oyun Sandalı, oyunun tanıtım metninde, dünyada bugün yaşanan sorunlara dikkat çekerek, şöyle diyor: “İnsanlık ve yaşam bu sömürüyü hak etmiyor. Kapitalizmin dünyayı bir felakete doğru sürüklediğini daha 18. Yüzyılın ortalarında gören iki büyük düşünürün bu ‘uyaran’ eserini, çevre felaketlerinin eşiğinde yaşayan 21. yüzyılın insanlarıyla tiyatronun olanaklarını kullanarak buluşturmak istedik. Felaketin eşiğindeyken Marx’ın şu sözü hâlâ çok kıymetli: Filozoflar şimdiye dek dünyayı çeşitli şekillerde yorumlamışlardır; oysa asıl mesele dünyayı değiştirmektir.” "Manifesto", online bilet ile dünyanın her yerinden izlenebiliyor.