Kojenerasyon, bir enerji üretim tesisinde birbiriyle ilişkili olarak çalışan iki veya daha fazla enerji üretim tekniğini kullanan bir sistemdir. Bu teknikler arasında en yaygın olanı elektrik üretimi ve ısı üretimidir. Kojenerasyon sistemi, birincil enerji kaynağının yanı sıra ikincil bir enerji kaynağı da üretebilir ve bu sayede enerji verimliliğini artırabilir.

Kojenerasyon sistemi, genellikle sanayi tesislerinde, büyük endüstriyel üretim tesislerinde, elektrik üretim tesislerinde ve binalarda ısıtma ve soğutma için kullanılır. Ayrıca, bu sistemler, sıcak su ve buhar için de kullanılabilir ve böylece birçok farklı amaç için enerji üretebilir. Sistemler, enerji verimliliğini artırarak hem çevre hem de ekonomik açıdan faydalıdır. Çevresel faktörler söz konusu olduğunda öne çıkması popülerliğinin temel sebepleri arasındadır.

Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinde buhar, sıcak su, sıcak gazlar gibi ısıtma ve soğutmaya ihtiyaç duyulan sanayi tesislerinde ihtiyaç duyulabilir. Kojenerasyon teknolojilerinin verimli olduğu alanlar arasında elektrik ve ısı tüketiminin yoğun olduğu yerler sayılabilir. Ek olarak enerjiye ve ısıya ihtiyaç duyulan imalat sanayi ve hizmet sektörleri de bu sistemden faydalanabilirler.

Kojenerasyon Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Isı ve elektrik enerjileri üretildikleri merkez bölgelerinden tüketim alanlarına giderken kayba uğrayabilirler. Kojenerasyon sistemleri sayesinde iletim ve dağıtım kayıpları yaşandığı zaman avantaj ortaya çıkar. İletim ve dağıtım sistemindeki enerji kaybını önleyebilmek kojenerasyon sistemlerinin işidir. Aynı zamanda sistemde ihtiyaç duyulan ek yatırım ihtiyaçlarının minimum seviyelere gelmesi sağlanabilir.

Kojenerasyon sistemleri atık ısı söz konusu olduğu zamanlarda da öne çıkar. Atık ısının kullanılabilir ve enerjiye dönüştürülebilir hale gelmesine destek verebilen kojenerasyon sistemleri yüksek verimlilik elde edilmesini destekler. Kojenerasyon ısı ve elektrik ihtiyaçlarının tek kaynaktan oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede enerjinin yüksek tasarruflu bir şekilde kullanılması imkanı doğar.

Birçok açıdan avantaj sağlayabilen kojenerasyon sistemleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Enerjisa’yı ziyaret edebilirsiniz. Böylelikle yeni nesil sistemler ile alakalı bilgiye erişerek yararlanmayı da deneyebilirsiniz. Geniş kullanım alanlarıyla dikkat çeken kojenerasyon sistemlerinden yararlanarak zamandan ve enerjiden tasarruf elde edebilmeniz mümkün hale gelir.