Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öne çıkan hizmetleri arasında yer alan ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesinde festival hazırlıkları başladıKOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öne çıkan hizmetleri arasında yer alan ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesinde festival hazırlıkları başladı.

Proje kapsamında özel gereksinimli bireyler edebiyat, sinema, görsel sanatlar, geleneksel el sanatları, tiyatro, müzik ve dijital medya okuryazarlığı alanlarında uzman kişiler tarafından eğitim alıyor. Bu alanlarla ilgili ayda bir eğitsel atölyeler gerçekleştiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında desteklenen  ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesinde eğitim alan bireyleri tatlı bir heyecan sardı. Eğitimlerin sonunda tüm eserlerin toplandığı bir kitap, solo ve koro performanslarının sergilendiği konser, resim sergisi, kısa ve uzun metrajlı film sergilenecek. Ayrıca bir tiyatro oyunu 23 adet farklı içeriklerde üretilen sosyal medya programı, 30 adet podcast kaydı ve son olarak geleneksel el sanatları sergisi ‘2023 Sanat İçin Ben De Varım Festivali’nde” yer alacak.

EĞİTSEL ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİRDİ

Proje kapsamında 16-29 yaş aralığındaki engelli bireylerin çeşitli sanat dallarında alacakları eğitimler ve bu eğitimlerin sonucunda ortaya çıkaracakları eserlerin kültür endüstri ürünlerine dönüşmesini sağlayacak 2 aşamalı olan ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesi edebiyat alanında öykü, şiir ve hikâye eğitimleri haftada 6 saat olmak üzere devam ediyor. Öğrencilere eğitsel atölyelere katılacak 5 yazarın kitapları dağıtıldı. Türk edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alan Ali Ayçil ve Serap Kadıoğlu’nun katıldığı 2 adet eğitsel atölye gerçekleştirildi.

Çizim teknikleri, karakalem, görünge, boyama aşamalarında eğitim alan öğrenciler haftada 4 saat görsel sanatlarda yetilerini geliştiriyor. Yetkililer görsel sanatların özel gereksinimli bireylerde yetenek ve davranışlarının değişmesine ve ilerlemesine yardım ederek, içinde yaşadığı toplumda birliktelik bilinci kazanmasına da hizmet ettiğini belirtiyor.

SİNEMA EĞİTİMLERİ VERİLİYOR

Haftada iki saat süren sinema eğitimlerinde senarist, yapımcı ve yönetmen Faysal Soysal, oyuncu Mustafa Karademir, yönetmen Büşra Bülbül ve Bilal Bülbül’ün katıldığı eğitsel atölyeler düzenlendi. Öğrencilerin senaryosunu yazıp yönettiği projenin ilk kısa filmi olan “Bir Anlık Rüya” kısa filmi seyirciyle buluştu. Filmde tiyatro alanında eğitim alan oyuncular yer aldı. Filmi Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından (https://fb.watch/ir6QAofnDp/) seyredebilirsiniz.

Temel oyunculuk, yönetmenlik, senaryo ve diksiyon derslerinin yer aldığı tiyatro bölümünde dersler haftada 3 saat sürerek devam ediyor. Bu kapsamda öğretmenlerinin sahnelediği “Son Çıkış” oyununu izlemek için İstanbul Çekmeköy’de bulunan Turgut Özal Kültür Merkezi’ne götürülen tiyatro öğrencileri, oyuncuların sahne performanslarına tanık oldu. Ayrıca tiyatro oyun yazarı ve yönetmen Ayşe Şahinboy Doğan, hayalbaz, oyuncu, seyyah İsmail Volkan Ceylan ve oyuncu, yazar, yöneten Yunus Emre Obut’un katıldığı üç eğitsel atölye gerçekleştirdi.

DİJİTAL MEDYA ANLATILIYOR

Dijital medya kültürü içerik üretme, podcast, sosyal medya üretimi, yeni medya, kurgu, diksiyon bölümleri dijital medya eğitimleri haftada 4 saat devam ediyor. Eğitsel atölyelere katılan yazarların kitapları da öğrencilere dağıtıldı. Bugüne kadar yazar Nuriye Çakmak Çelik ve TRT muhabiri Hamza Çiftçi’nin katıldığı iki adet eğitsel atölye düzenlendi. Atölyelerde gençlerin üretecekleri sanatsal içeriklerin ulusal ve uluslararası platformlarda etkin rol almaları için yeterli iletişim ağları ve kısa ve uzun metrajlı filmlerin nasıl yapıldığını ve süreçleri hakkında bilgi aldılar.