Jinnews’in haberine göre, Koç Üniversitesi Hastanesi’nde maruz kaldıkları sistematik taciz, mobbing, düşük ücret dayatması ve taşeron çalıştırılmaya karşı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası’na (DİSK) üye olmaları nedeniyle, “performans yetersizliği” bahanesiyle 16 Kasım’da işten çıkarılan 18 kişiden 4 sağlık emekçisinin, Bayrampaşa’da bulunan hastane önünde 20 gündür sürdürdüğü direniş nöbeti, taleplerin karşılanmasıyla kazanımla sonuçlandı.

20 gündür büyük bir kararlılık ve inançla direniş nöbetini sürdüren sağlık emekçilerinden Suna Erkoçak, kazanımla sonuçlanan direnişlerine dair ajansımıza konuştu. 

‘EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ KADINLAR OLDU!’

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde görevli müdürün tüm kadrolu kadın emekçileri sistematik olarak taciz ettiğini söyleyen Suna, 7 yıl boyunca çalıştığı hastanenin müdürü tarafından sistematik bir şekilde tacize maruz bırakıldığını belirtti. Suna, hastaneye girip çıkarken de sık sık çantası aranarak “hırsızlık” ile suçlandığını aktarırken, işten çıkartıldığında ilk olarak sloganlarla ardından da oturma eylemi ile protestolar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Suna, hemen ardından da işten çıkartılan Semra Küçet, Kenan Güngördü ve Sedat Sonkaya ile birlikte hastane önünde direniş nöbeti başlattıklarını kaydetti. Suna, bu süreçte birçok destek aldıklarını ancak kadın dayanışması sayesinde kazanma inançlarının daha da perçinlendiğinin altını çizdi.

İNANDILAR, 20 GÜN SONUNDA KAZANDILAR

Suna, maruz kaldıkları karşısında taleplerini ise şöyle sıraladı: “Dört talebimiz vardı. Biri insan onuruna yakışmayan çanta aramasının kaldırılması, ikincisi Sedat Sonkaya’nın kodunun değiştirilmesi. Çünkü Kod-46 yani ‘hırsızlık yapmak’ iddiasıyla işten atıldı, üçüncüsü o taciz faili müdürün işten çıkartılması, dördüncüsü de işe iade edilmemiz.” Suna, taleplerinin tamamının 20 gün boyunca verdikleri mücadele, inanç, kararlılık ve dayanışma ile dün akşam saatlerinde sendikalarıyla birlikte hastaneyle yaptıkları görüşme sonucunda karşılandığını söyledi.

‘İLK GÜCÜ KADINLARDAN ALDIM…’

Direnişlerinin mücadeleleri ve dayanışmaları sayesinde kazanımla sonuçlandığını vurgulayan Suna, “Biz çalmadık, çırpmadık, direnişimizle çıktık. 7’den 70’e herkes inandı, herkes gönül bağladı bu direnişe. Ben de onlardan güç aldım. Ama ilk önce güç aldığım kişiler kadınlardı. Bana çok inandılar, ben de onlara inandım. Direnişimizin 20’nci gününde kazandık. Görüşmeler sonucunda karşılıklı imzalar atılarak anlaşmaya vardık. Sedat Sonkaya da Kod-46 ile işten atılmıştı. Kazanımımız sonucunda o kodun değişmesi aslında şunu gösteriyor, Koç Holding’in bize iftira attığının kanıtıdır. Kabullendiler ve kodu değiştirdiler direnişimiz sonucunda” dedi.

DİRENİŞ HALAYINA DURDULAR

Bugün Koç Holding önünde bir araya gelen 4 direnişçi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın örgütü temsilcileri, sendikalar, işçiler, gençler ve çok sayıda kişinin katılımı ile açıklama gerçekleştirdi. Direnişteki emekçiler, “Koç’ta direniş kazandı. Tacizci müdür kovuldu, üst arama kaldırıldı, işçiler tazminatlarını alacak. Artık bu hastanede DİSK'in hayaleti dolaşıyor” dedi. Ardından kitle kazanımı kutlamak için hep birlikte direniş halayına durdu. Halayın ardından, “Direne direne kazandık” sloganı atılarak zılgıtlar çekildi