Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu (IFRC), Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından afet bölgesinde çadır sorunu yaşanmıştı. Kızılay ise Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP'a çadır satışıyla gündeme gelerek tepki çekmişti. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu, Kızılay’ın 11 ticari şirketi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in aktardığına göre; çadır, malzeme satışı ve Kızılay’ın bağlı 11 şirketiyle yürüttüğü faaliyetler, uluslararası çatı kuruluş IFRC ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde (ICRC) tartışma konusu oldu.

Aydemir, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Bu kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı artık karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları ifade ediliyor. Bu karar, üst komiteler tarafından kabul edilirse Kızılay, artık uluslararası platformlarda karşılıksız ve gönüllülük esasına dayalı çalışan dernek olarak tanımayacak.

Bu durumda Kızılay’ın acil olarak yeniden yapılandırılması ve hepimizi derinden yaralayan ve kabul edilemez kararın önüne geçilmesi gerekiyor. Gerekirse ticari şirketler başka bir yapı ve teşkilat altında örgütlenebilir; buradan elde edilecek gelir oraya aktarılır.

Kızılay ve Kızılhaç Hareketi öğretisi, 1965’te ilan edilen Hareketin temel ilkeleriyle anlatılır. Bu temel ilkeler, Uluslararası Federasyon (IFRC), Ulusal Dernekler (Kızılay/Kızılhaç) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) görevli ve gönüllülerine yardım çalışmalarındaki faaliyet alanlarını belirleme ve kolaylaştırma konularında yol gösterirken, aynı zamanda Hareketin amacını ve yardımseverlik değerlerini tanıtmak için evrensel bir temel oluşturur."